De Japanse eerste minister Shinzo Abe heeft een akkoord bereikt met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Olympische Spelen een jaar uit te stellen. De vraag van Abe kwam er nadat zowel Duitsland als de VS uitstel gevraagd had, Canada had al afgezegd.

Na de vele vragen om uitstel vroeg ook de Japanse eerste minister Shinzo Abe aan het IOC om de Olympische Spelen een jaar uit te stellen. Dinsdag stond een videoconferentie gepland tussen de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-topman Thomas Bach. Daar werd beslist om in te gaan op die vraag. 'We vroegen voorzitter Bach om de Spelen één jaar uit te stellen, zodat de atleten in de best mogelijk conditie zijn en het evenement veilig is voor alle toeschouwers', zei Abe. 'Voorzitter Bach was hier 100 procent mee akkoord.'

Normaal zouden de Spelen van 24 juli tot 9 augustus doorgaan in de Japanse hoofdstad Tokio. De gouverneur voor Tokio, Yuriko Koike, zei dat de Spelen maximaal een jaar worden uitgesteld. Ze zullen nog steeds doorgaan onder de naam 'Tokio 2020'.Uitstel

Het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité had zijn sporters al ondervraagd over de wenselijkheid om de Olympische Spelen in 2020 te laten doorgaan. 68 procent van hen pleitte voor uitstel, omdat hun voorbereiding totaal verstoord is door de vele coronamaatregelen.

Daarom vroeg het Amerikaans Comité officieel om uitstel. Het comité sloot zich daarmee aan bij de Amerikaanse turnbond, zwem- en de atletiekbond die eerder al om uitstel vroegen.

Al meer landen hebben uitstel gevraagd, onder meer Duitsland. Zondag maakte het Canadese olympische comité zelfs bekend dat het komende zomer geen atleten naar de Spelen wil sturen.

Ons Olympisch comité BOIC wou geen standpunt innemen over eventueel uitstel.