Pro League geeft play-offs op
Foto: Bruno Fahy
Het is niet meer realistisch nog dit seizoen play-offs te spelen. Tot dat inzicht zijn de Belgische profclubs gekomen.

15 april weer trainen, 15 mei weer voetballen. Dat was de timing waar de profclubs op rekenden om de huidige voetbalcompetitie op een zo normaal mogelijke manier af te ronden. Aan de spelers werd gevraagd om met dat tijdschema in het achterhoofd thuis een individueel programma af te werken. Maar een week na hun vorige vergadering beseffen de clubs uit 1A en 1B dat de realiteit van de coronacrisis hun planning heeft ingehaald.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD ) verklaarde zondag dat de huidige maatregelen acht weken zullen aanhouden. ‘Voortschrijdend inzicht leert ons dat de play-offs op een normale manier afwerken vandaag niet langer mogelijk is’, zegt een clubleider. De raad van bestuur van de Pro League zit morgen opnieuw in een teleconferentie samen. Van de vier scenario’s die op tafel lagen, kunnen er twee overboord: de volledige play-offs afwerken en de play-offs gedeeltelijk afwerken.

Technische werkloosheid

De vraag is nu of de slotspeeldag van de reguliere competitie wordt gespeeld, of helemaal niets meer. Onder meer Eddy Cordier, ceo van Zulte Waregem, pleit ervoor de competitie stop te zetten. Hij vroeg al technische werkloosheid aan voor zijn trainers en overweegt hetzelfde voor zijn spelers.

De meeste clubs willen nog wel de reguliere competitie afwerken en de bekerfinale (tussen Club Brugge en Antwerp) spelen, maar de Pro League wil op alle scenario’s voorbereid zijn. Wat als een speler van pakweg Waasland-Beveren plots positief test op corona op het ogenblik dat de trainingen hervatten? Moet heel de ploeg dan opnieuw in quarantaine?

De Pro League hoopt ook dat volgend seizoen eerlijk kan verlopen en denkt aan formules met achttien of twintig clubs in 1A. Het rekent onder meer op de Uefa voor richtlijnen, onder meer wat betreft de verdeling van de Europese tickets.

En dan is er nog de vraag wie zich kampioen mag noemen. In Nederland gaan er eveneens stemmen op om de competitie vroegtijdig af te breken, zonder kampioen. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat dit een scenario voor België is waar Club Brugge zich in zal kunnen vinden.