Helpende Handen tegen corona gezocht
Foto: Shutterstock.com
Vlaanderen, en zeker ook jong Vlaanderen, helpt in deze barre coronatijden zoveel als mogelijk. Jobat bundelt alle initiatieven waar helpende handen welkom zijn. We richten ons hierbij op jobstudenten en vrijwilligers, al is er ook vraag naar onder meer zorgpersoneel en arbeiders.

Het gaat om diverse initiatieven en sectoren, zoals zorg, voeding, retail en andere. De oproepen zijn divers: van ziekenhuizen die babysitters zoeken tot boodschappen doen voor ouderen. Van videobellen tot je aanbieden als crisisvrijwilliger.
In dit artikel, dat we regelmatig updaten, bundelen we alle oproepen en initiatieven die vandaag overal in Vlaanderen opduiken, ingedeeld per provincie.

Stelt u zich graag kandidaat als vrijwilliger? Neem een kijkje op onderstaande lijst van tientallen initiatieven en oproepen. Aanmelden als vrijwilliger verloopt steeds rechtstreeks bij deze initiatieven.

Heeft u als organisatie, bedrijf of vzw zelf een initiatief of oproep, mail dan gerust naar VlaanderenHelpt@jobat.be (= voor initiatieven die helpende handen zoeken en dus graag in dit overzichtsartikel willen verschijnen).
 


Initiatieven over Vlaanderen heen

Vrijwilligersparaat
Vrijwilligersparaat is een tijdelijke website die het vrijwilligerswerk in verband met COVID-19 coördineert. De site is een initiatief van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Je vindt op de site ook recente oproepen over heel Vlaanderen.
Weet ook dat je je als vrijwilliger intussen gratis kan laten verzekeren. Meer info vind je hier

Aanmelding medische reserve COVID-19
Artsen, paramedici en verpleegkundigen die ondersteuning willen bieden in de strijd tegen COVID-19 krijgen van Zorg en Gezondheid een overzicht van de noden via een afgeschermde pagina. Het gaat om verzoeken van professionele zorginstellingen als woonzorgcentra, ziekenhuizen en huisartsenkringen. De zorgprofielen kunnen zich als vrijwilliger aanmelden via dit formulier

Hulp voor helden
Hulp voor helden is bedoeld als platform om zorgverleners te helpen. Door er boodschappen voor te doen, op zijn of haar kinderen te passen letten of een andere dienst te verlenen. Vrijwilligers vullen hun gegevens in en geven aan welke hulp ze kunnen bieden. De aangesloten zorginstellingen contacteren je dan rechtstreeks om concrete afspraken te maken. Meer info vind je hier.

Helpper voor vrijwilligers
Het platform Helpper verbindt mensen die thuishulp zoeken taken met buurtbewoners die een centje willen bijverdienen. Maar naar aanleiding van de coronacrisis is de ontmoetingsplaats gratis beschikbaar voor vrijwilligers. Je kan je er aanmelden als vrijwilliger en ook als je op zoek bent naar hulp.

Word crisisvrijwilliger bij het Rode Kruis
Ook het Rode Kruis zoekt crisisvrijwilligers. Zij bieden ondersteuning bij logistieke taken zoals bedden opmaken of maaltijden rondbrengen. Zo helpen ze deze instellingen die kampen met personeelstekorten. De vereisten zijn dat je minstens 16 jaar bent en jonger dan 55 en in goede gezondheid verkeert. Meer info? Klik hier

Helpende handen op de bioboerderij en in de aspergeteelt
Door de coronacrisis hebben heel wat bioboeren het moeilijk om personeel te vinden. Daarom doen ze een oproep naar tijdelijke medewerkers om mee te werken als seizoenarbeider op een bioboerderij.
Geen vrijwilligerswerk dus, want dat is niet toegestaan op de meeste landbouwbedrijven. Het gaat hierbij onder meer om de fruitbouw, maar ook voor bijvoorbeeld de aspergeteelt zijn seizoenarbeiders zeker welkom. Bekijk hier hoe je in de tuinbouw kan helpen.

Wit-Gele Kruis
Bij het Wit-Gele Kruis loopt een warme oproep: geef zorgverleners toestemming om tijdelijk voor je garagepoort of op je inrit te parkeren. Want nu zoveel mensen omwille van coronacrisis thuis blijven, geven thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis aan dat ze moeilijk parkeerplaats vinden. Zeker in de steden en stadskernen blijkt dat een probleem. Op de site van het Wit-Gele Kruis is een affiche beschikbaar waarmee je aangeeft dat de verpleegkundige even jouw parkeerplaats mag gebruiken.

Hulp voor onze dierenasielen
Volgens de corona-richtlijnen van de federale overheid mogen dierenasielen geopend blijven, zowel tijdens de week als in het weekend. Ook daarom zijn voor asielen helpende handen meer dan welkom. Vrijwilligers blijken voor hen vaak cruciaal voor de dagelijkse verzorging van de dieren.
Een overzicht van alle dierenasiels in Vlaanderen vind je hier.

Impactdays
De Impactdays-website was oorspronkelijk gebouwd voor impactdagen van scholen, universiteiten, buurten en bedrijven. Maar in het kader van de coronacrisis stellen de initiatiefnemers het platform gratis ter beschikking voor het organiseren van de nodige hulp in je buurt, organisatie of gemeente. De hulpinitiatieven zijn divers. Zorg verlenen, boodschappen en de hond uitlaten bijvoorbeeld. Maar in Mechelen zoeken ze ook mensen om muziek te maken, voor ICT-ondersteuning en als buddy voor leerlingen.

Helpende handen voor voedingssector
De voedingssector kan vandaag alle hulp gebruiken. HR-dienstverlener SD Worx doet daarom een oproep aan (tijdelijke) werklozen. Het gaat hierbij om tijdelijke jobs als inpakker, productieoperator en seizoenarbeider. Stel je hier kandidaat voor één van de tijdelijke functies en steun zo bedrijven in nood!

Mondmaskers maken met Familiehulp
In de gezinszorg blijken onvoldoende mondmaskers beschikbaar. Maar bij Familiehulp blijven ze niet bij de pakken zitten. Samen met Femma gaan ze minstens 5.000 mondmaskers maken. Ben je een beetje handig, aarzel dan niet om mee te doen. Familiehulp stelt hiervoor een instructiefiche en de nodige richtlijnen ter beschikking, die je hier kan bekijken.

Armonea
Armonea, de grootste onafhankelijke aanbieder van seniorenzorg in België, is nu meer dan ooit op zoek naar helpende handen. De verschillende woonzorgcentra kunnen extra ondersteuning gebruiken van stagiaires, studenten, werkzoekenden uit alle zorgdomeinen, maar ook van keuken- en poetshulp. Wie zich kandidaat wil stellen, kan dat via recruitment@armonea.be.

Help the Eldery
Help the Eldery helpt mensen op leeftijd voor hun boodschappen. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden, net als ouderen die niet in staat zijn om zelf nog boodschappen te doen. Na inschrijving brengen de organisatoren de vrijwilligers en ouderen met elkaar in contact, en dit op basis van hun locatie. Inschrijven op: hpelderly.wixsite.com/website
 


Vlaams-Brabant

Leuven helpt
De stad Leuven bundelt alle hulpvragen. Zowel mensen die hulp nodig hebben als vrijwilligers kunnen er terecht. Met als opzet om vooral personen te helpen in de directe omgeving van de helpers. Hulp is overigens divers: van boodschappen tot brieven schrijven en videobellen met een Leuvenaar.

Atrium Kraainem
Atrium is een rust- en verzorgingstehuis, gelegen in hartje Kraainem. Ook zij zijn op zoek naar vrijwilligers. Kandidaten mogen zich melden via vacature@animacare.be. Graag #COVID19 in het subject van je e-mail vermelden.

AZ Jan Portaels
Bij AZ Jan Portaels in Vilvoorde willen ze in functie van een mogelijk verdere uitbreiding van het Coronavirus en werfreserve van vrijwilligers aanleggen. Zij kunnen dan worden ingeschakeld indien dat op een bepaald moment nodig blijkt te zijn. De oproep is zowel voor vrijwilligers als voor professionals met een welbepaalde expertise. Vul hier het invulformulier in en stel je kandidaat voor de werfreserve.

Helpende handen voor noodziekenhuis Vilvoorde
Om de zorgsector te ontlasten start in Vilvoorde een schakelzorgcentrum of noodziekenhuis op. In dit centrum krijgt de overflow van patiënten uit het AZ Jan Portaels verzorging. Er worden zowel Covid-19 als niet Covid-19 patiënten opgenomen die (nog) niet ziek genoeg zijn om gehospitaliseerd te worden of die nog niet voldoende hersteld zijn om naar huis te gaan. Voor dit schakelzorgcentrum zijn de betrokken partners op zoek naar verpleegkundigen, zorgkundigen en logistiek assistenten die hier (een deel van) hun tijd aan willen besteden. Hier vind je meer info en kan je het sollicitatieformulier invullen.

Zandbak vullen bij CKG De Schommel
Een bijzondere oproep komt van De Schommel, een vzw voor gezins- en jeugdhulp. De organisatie biedt opvoedingsondersteuning en opvang voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. De Schommel heeft kinderen voorlopig bij hun opvoeders thuis ondergebracht. Op die manier konden ze één leefgroep vrijmaken voor extra (crisis)opvang tijdens de coronaperiode. De andere groep bereiden ze momenteel voor op de terugkeer van de kinderen. Concreet zijn ze op zoek naar mankracht om hun zandbak opnieuw te vullen, zodat de kinderen een fijne tuin hebben wanneer ze terugkeren.
Woon je in de regio rond Leuven – Tienen – Averbode en heb je tijd om de handen uit te mouwen te steken om een zandbak te vullen? Contacteer dan Kathleen Bergs op het nummer 0495/130632.

Halle Helpt
‘Halle Helpt’ is een platform waar vrijwilligers zich kunnen melden, net als inwoners van Halle met een bepaalde hulpvraag. De stad matcht vervolgens hulpvragen met het profiel van de vrijwilliger. ‘Halle Helpt’ kon al driehonderd vrijwilligers aantrekken, maar helpende handen zijn nog altijd welkom. Lees hier hoe je kan helpen en bezorg Halle helpt je gegevens!
 


Brussel

Babysitters voor UZ Brussel
Door de coronamaatregelen is het bijzonder moeilijk voor zorgverleners om opvang te vinden voor hun kroost tijdens de schooluren én daarbuiten. UZ Brussel zoekt daarom vrijwilligers vanaf 16 jaar die bereid zijn om kinderen van zorgverleners op te vangen. Interesse? Daarnaast kan u ook geld storten. Dat zal UZ Brussel onder meer gebruiken voor het inschakelen van externe psychotherapeuten voor de medewerkers. En ook voor een aparte ontspanningsruimte.

OCMW Brussel: denken aan bewoners
Vijf Brusselse OCMW-rusthuizen doen een oproep om in deze hectische tijden toch ook aan hun bewoners te denken. Dit kan via eenvoudige gebaren, zoals kindertekeningen, brieven aan bewoners en het brengen van bloemen of lekkers. Ook vrijwilligers om boodschappen te doen, zijn welkom.
De rusthuizen zijn namelijk volledig gesloten. Bewoners kunnen geen bezoek meer ontvangen en ook niet meer naar buiten. ‘Daarom doen wij een beroep op jullie solidariteit om hun dagelijks leven wat op te fleuren’, klinkt het. Meer info vind je hier.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: oproep zorgvrijwilligers
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt een platform voor alle gezondheidswerkers die in deze coronacrisis willen helpen. Zij kunnen zich via de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franse Gemeenschapscommissie (FGC) inschrijven als reserve.
 


Antwerpen

Antwerpen Helpt
De stad Antwerpen biedt een platform waar vraag en aanbod rond hulp elkaar vinden. De insteek is breed: kan je niet naar de winkel, heb je een dringende computervraag of gewoon met iemand praten? De stad bundelt alle hulpvragen. Ook vrijwilligers kunnen er terecht. 

AZ Sint-Maarten
Bij ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen leggen ze een reserve aan van mensen die zich willen inzetten tijdens de coronapandemie. De vrijwilligers zonder (para)medische achtergrond die zich aanmelden worden ingeschakeld voor algemene ondersteuning. Met mogelijke taken als administratie of het in ontvangst nemen van pakketjes voor patiënten.
Zich kandidaat stellen kan hier.

AZ Klina
Bij AZ Klina is hulp bij de opvang van kinderen van het zorgpersoneel meer dan welkom. Jongeren vanaf 16 jaar, of andere vrijwilligers, kunnen zich via het online formulier aanmelden. Op die manier kunnen ook zij hun steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus.

AZ Herentals
Ook in het AZ Herentals leggen ze, in functie van een mogelijke uitbreiding van het coronavirus, een register aan van mensen die bereid zijn om hun zorgverleners te ondersteunen. Iedereen met een diploma in de zorg of ervaring als zorgverlener in kritische diensten, is welkom om zijn of haar gegevens achter te laten. Meer info vind je hier.
 


Limburg

Hasselt Helpt
Onder het motto ‘Deel solidariteit, geen coronavirus’ engageert de stad Hasselt zich om de komende weken Hasselaren die hulp kunnen gebruiken, in contact te brengen met stadsgenoten of verenigingen die graag willen helpen. Bekijk het hier

Genk Helpt
Ook de stad Genk bundelt alle hulpvragen. Ze bekijken alle vragen en contacteren stadsgenoten wanneer ze een geschikte vrijwilliger gevonden hebben. Hier eveneens de oproep om eerst personen in je directe omgeving (familie, buren, vrienden...) te helpen. Interesse om te helpen of zelf hulp nodig?

Sint-Trudo ziekenhuis
Een stad als Sint-Truiden wordt door het coronavirus niet gespaard. Meer zelfs: de stad telt in verhouding een opvallend hoog aantal coronapatiënten. Het is ook in die context dat we een rechtstreekse link leggen naar de dringende oproep van Sint-Trudo. Zo zijn ze in het ziekenhuis op zoek naar algemene verpleegkundigen, maar ook specifiek voor hun diensten intensieve zorgen en spoedgevallen. Op basis van de noden in het ziekenhuis zullen ze dagelijks toegewezen worden aan een bepaalde afdeling.  Hier vind je meer info.
 


West-Vlaanderen

Brugge Solidair
Onder de naam ‘Brugge Solidair’ doet de stad Brugge een oproep aan vrijwilligers. Iedereen die gezond is en onder de 65 jaar is welkom. Van een eigen burenhulpproject opstarten tot het rondbrengen van mondmaskers en handgels.
Wat kan jij doen?
 


Oost-Vlaanderen

Gent helpt
Ook de stad Gent bundelt alle hulpvragen tijdens de coronacrisis. Op deze webpagina kan je hulp vragen of aangeven als je zelf wil helpen als vrijwilliger.

Babysitters voor OLV Ziekenhuis
Ook het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove is momenteel dringend op zoek naar vrijwilligers om kinderen van hun medewerkers op te vangen. En dit niet alleen tijdens de schooluren, maar ook daarbuiten door de onregelmatige uurroosters.
Meer info vind je hier.

Aalst helpt
De stad Aalst brengt via de eigen site hulpbehoevenden of zorgverleners met elkaar in contact. Via deze twee online formulieren op de site kun je aangeven of je hulp nodig hebt, of hulp kunt bieden. Verder kan je ook kennis maken met het 'beste buurbriefje'. Dat kan je via de site afdrukken en in de brievenbus van je buren stoppen. ‘Zo kun jij aan jouw buur laten weten dat je er bent voor hem of haar.’

Hulplijn Lokeren Helpt
De initiatiefnemers van ‘Lokeren Helpt’ hebben een hulplijn opgestart omdat ze naar eigen zeggen merkten dat de echt kwetsbare groepen niet over een internetaansluiting beschikken. Zo hebben ze via ‘Lokeren helpt’ al een kleine tweeduizend vrijwilligers klaarstaan. Dagelijks verzorgen die boodschappen, vangen ze kinderen op, bellen ze met eenzame mensen of met mensen die het moeilijk hebben of laten ze honden uit. Mensen die hulp zoeken of het vrijwilligersteam willen versterken, kunnen mailen naar lokerenhelpt@gmail.com  of hier meer info vinden. 

Zorggroep Eclips
Bij zorggroep Eclips zoeken ze voor een kleine groep van assistentiewoningen (10 personen) vrijwilligers om mee de maaltijden te bedelen, vooral in het weekend. Het gaat om één weekend op twee. De locatie is: residentie Crombeen, Kerkstraat 3, 9420 Erpe-Mere ( Burst). Heb je tijd om een handje toe te steken? Neem contact via jean-paul.bosteels@pandora.be of 0473/ 46 16 93.
 

Zoek je zelf nog een helpende hand omwille van de coronacrisis?
Registreer je organisatie en specifieke nood via VlaanderenHelpt@jobat.be