Politie zwiert overtreders coronarichtlijnen massaal op de bon
Foto: Photo News

Over het hele land zijn gisteren tientallen pv’s opgesteld tegen mensen die zich niet aan de richtlijnen tegen de verspreiding van het coronavirus houden. In Brussel alleen al ging het om meer dan 100 overtredingen. In Antwerpen zijn een veertigtal mensen geverbaliseerd voor het bijwonen van feestjes, en aan de kust werden dagjestoeristen en tweedeverblijvers beboet.

Ondanks het verbod op niet-essentiële verplaatsingen, zakten heel wat mensen zonder geldige reden af naar de kust. In Oostende, Blankenberge en de regio Westkust werden telkens een honderdtal pv's opgesteld.

'De mensen blijven enorm creatief in het bedenken van redenen waarom ze toch aan de kust moeten zijn', vertelt Philip Denoyette van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke. De afgelopen drie dagen werden daar ongeveer 103 pv's opgesteld. De helft daarvan liep tegen de lamp ter hoogte van de Blankenbergsesteenweg. Opvallend is dat zondag ook een op de drie gecontroleerde treinreizigers geen geldige reden had om naar de kust af te zakken. 'Sommigen snappen het echt niet. Zo vertelde een iemand dat hij een bromfiets kwam oppikken die hij via tweedehands.be had gekocht.'

In Oostende schreef de politie het afgelopen weekend 150 pv's uit voor niet-essentiële verplaatsingen. Daar werden velen tegengehouden ter hoogte van het Kennedyrondpunt. Tussen zaterdagavond en zondagochtend kregen 36 personen een pv voor een inbreuk op het samenscholingsverbod.

Ook de agenten van politiezone Westkust hebben afgelopen weekend intensief gecontroleerd. Zij stelden een honderdtal pv's op, waarvan een derde voor tweedeverblijvers. 'We geven geen waarschuwingen meer', vertelt persverantwoordelijke Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust. 'Iedereen die hier niet moet zijn, krijgt een boete.'

'We stelden daarnaast vast dat sommige horecazaken hun terras nog altijd niet hebben weggehaald en aan het asielcentrum kwamen personen nog te vaak in groepjes buiten', aldus Deburchgraeve. Door een aangespoeld zeehondje was er even een grote volkstoeloop op het strand. 'Maar gelukkig konden we een beroep doen op de brandweer om de mensen weg te houden, zodat onze coronaploegen de controles konden verderzetten.'

GAS-boetes

Ook in Brussel werden een honderdtal pv's opgesteld omdat mensen de maatregelen niet naleefden. De politiezone Brussel-Noord heeft in de afgelopen vier dagen in totaal 117 processen-verbaal uitgeschreven voor mensen die het samenscholingsverbod niet respecteerden. Er werden ook vijf pv's uitgeschreven voor handelszaken die de sluitingsmaatregel niet respecteerden en vijf personen werden administratief aangehouden omwille van het niet naleven van de beperkingsmaatregelen.

De lokale politie van de zone Brussel-Noord schreef op donderdag 19 maart 22 GAS-boetes uit en hield twee personen administratief aan omwille van het niet respecteren van de maatregelen. Ook drie handelszaken kregen een pv. Op vrijdag 22 maart werden er zes GAS-boetes uitgeschreven en drie administratieve aanhoudingen uitgevoerd. Op zaterdag 21 maart groeide dat aantal naar 39 GAS-boetes en twee pv's voor handelszaken die nog open waren, terwijl ze dat niet mochten zijn. Vandaag, zondag werden er liefst 50 pv's uitgeschreven voor mensen die de regels rond het samenscholingsverbod niet naleefden.

De Brusselse politie heeft extra patrouilles ingezet om de toepassing van de maatregelen te controleren maar hoeveel dat er zijn, wordt niet meegedeeld. Naleving van de regels wordt ook gecontroleerd door middel van drones. GAS-boetes bedragen 350 euro voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen.

Feestjes

De Antwerpse politie heeft zaterdagnacht een veertigtal mensen beboet omdat ze aanwezig waren op feestjes, wat indruist tegen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er werden ook drie bestuurders betrapt op gevaarlijk rijgedrag en het maken van niet-essentiële verplaatsingen.

De grootste actie vond plaats in het lokaal van een vzw in de Bothastraat in Borgerhout. Daar hadden zich 23 jongeren tussen de 17 en 25 jaar verzameld. Ook in de Brederodestraat in Antwerpen werden 5 personen beboet voor een feestje in de achterkamer van een café.

In de Sperwerlaan in Merksem hadden zes vrienden een etentje georganiseerd. En in de Clara Snellingsstraat in Deurne werden zeven aanwezigen op een verjaardagsfeestje beboet.

Naar nachtwinkel en Schipperskwartier

De politie hield bij een anonieme verkeerscontrole ook drie bestuurders tegen in de Antwerpse binnenstad, die niet alleen gevaarlijk rijgedrag vertoonden, maar ook geen geldige reden hadden om zich te verplaatsen. Zo verklaarde de ene dat hij bij een vriend op bezoek was gegaan, de tweede was op zoek naar een nachtwinkel en de derde wilde een bezoek brengen aan het Schipperskwartier. Ook zij mogen een boete verwachten.

Nog in Antwerpen heeft de politie de auto van een hardleerse bestuurder in beslag genomen, nadat hij zich aan een controle had onttrokken. De 23-jarige man, die drie passagiers vervoerde, was al meermaals zijn rijbewijs kwijtgespeeld en negeerde ook de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De bestuurder en zijn passagiers kregen allen een boete voor het negeren van de maatregelen.

Politie stopt massale verplaatsing naar twee parken in Leuven

De politie heeft de parkings van twee parken in Leuven afgesloten wegens de grote drukte. Daarmee roept de plaatselijke politiezone een halt toe aan een massale verplaatsing. 'Met het mooie weer met z'n allen met de auto naar het bos of het park afzakken is geen goed idee. De parkings van Heverleebos en Abdij van Park worden afgesloten wegens de drukte', zegt eerste commissaris Marc Vranckx. 'We willen in de eerste plaats ontradend optreden.'

Ook in Maasmechelen werden de parkings aan de grote toegangspoort van de Mechelse Heide van het Nationaal Park Hoge Kempen afgesloten. 'Het is niet de bedoeling dat mensen met hun wagens naar de parkings komen gereden om dan in de natuur te gaan wandelen. Wandelen en sporten kunnen in de onmiddellijke omgeving van je woning rekening houdend met de social distancing', aldus de communicatiedienst van de lokale politiezone.Kapper

De politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo heeft zaterdag vijftien processen-verbaal opgesteld tijdens een toezicht op de naleving van de coronarichtlijnen. Bij verschillende personen is de boete onmiddellijk via een betaalterminal geïnd.

Een kapper in Beringen had vier klanten in zijn zaak zitten, terwijl het kapsalon van buitenaf leek gesloten te zijn. Op de Koerselsesteenweg in Beringen werden drie gezinnen beboet die met een tiental personen op een adres op familiebezoek waren. Zij zagen het probleem hiervan niet echt in. Op het jaagpad langs het Albertkanaal in Ham was een achttal vissers speciaal vanuit het Antwerpse afgezakt om daar in gezelschap te gaan vissen.

Ongeval

Zondagochtend rond 00.30 uur reed in de Kanaalstraat in Beringen een automobilist tegen een boom. Een passagier zat gekneld in het voertuig. De bestuurder uit Antwerpen had geen essentiële reden om in Beringen aanwezig te zijn en bleek dronken te zijn. Hij maakte zich zo druk over het feit dat hij geverbaliseerd werd dat de politie hem bestuurlijk moest aanhouden.

Sluikstorten

De politie van de zone Bilzen-Riemst-Hoeselt schreef in de nacht van zaterdag op zondag vijf boetes uit voor het schenden van de coronarichtlijnen, terwijl de teller in de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken op zes stuks stond. Bijkomend stelde de Truiense politie vast dat mensen illegaal vuurtje stoken of aan sluikstorten doen.

Tweede overtreding café

In het West-Vlaamse Hooglede heeft de politie van zone Riho een café twee keer in een week tijd moeten sluiten. 'Nu nog opendoen ondanks het duidelijke verbod, dat is immoreel', klinkt het bij de politie.

‘t Hof van Commerce, een volkscafé in Hooglede, kreeg afgelopen week al een pv omdat er klanten in de zaak aanwezig waren nadat er een verplichte sluiting was opgelegd. Vrijdagavond moest de politie van zone Riho opnieuw tussenkomen, want het café was opnieuw open voor publiek, en dat ondanks de eerdere waarschuwing.


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig