Tijdelijk werklozen krijgen 200 euro om energiefactuur te betalen
Foto: AFP

Tijdelijk werklozen krijgen van de Vlaamse overheid automatisch 202,68 euro op hun rekening gestort. Die dient om hun water- en energiefactuur van één maand te kunnen betalen.

De Vlaamse regering maakte eerder deze week al bekend dat werknemers die in het statuut van tijdelijke werkloosheid geplaatst worden als gevolg van de coronacrisis, een maand hun water- en energiefactuur niet moeten betalen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) legt nu uit hoe die regeling in zijn werk gaat.

Zo zegt Demir dat de getroffen werknemers zelf niets moeten doen. ‘Het is de bedoeling dat de Vlaamse overheid komt tot een automatische en rechtstreekse storting van het bedrag op de rekening van de werknemer’, zegt ze. De vergoeding van 202,68 euro is gebaseerd op een gemiddelde water- en energiefactuur van alle huishoudens.

‘De tussenkomst van de Vlaamse overheid wordt zo snel mogelijk gestort om het geheel van gezinsfacturen draaglijker te maken’, zegt Demir.

Geen uitstel van betaling

Ondertussen moeten de gezinnen hun factuur wel betalen tegen de uiterlijke betaaldatum die erop vermeld staat. ‘U kan steeds terecht bij uw water- of energieleverancier voor betalingsmodaliteiten indien de betaling van deze factuur moeilijk is’, aldus de minister.

Vergoeding voor elke werknemer

Ook verduidelijkt Demir dat er voorzien wordt in één tussenkomst per werknemer in het statuut van tijdelijke werkloosheid. Een gezin met meerdere tijdelijk werklozen krijgt dus meerdere tussenkomsten.

Ook meldt ze dat ook wie geen rechtstreekse klant is, woont in een appartement of een wooneenheid van een sociale huisvestingsmaatschappij die collectief verwarmd wordt of wie beschikt over een budgetmeter, het bedrag op zijn rekening zal krijgen.


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in