Anderhalf miljoen Britten dat risico loopt moet drie maanden thuisblijven
Boris Johnson Foto: REUTERS

De Britse autoriteiten hebben 1,5 miljoen Britten met een medische aandoening gevraagd om drie maanden thuis te blijven in quarantaine. De maatregel moet ervoor zorgen dat ze het nieuwe coronavirus niet oplopen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met leukemie of een zware longaandoening, of om patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

De Britse gezondheidsdienst NHS zal de betrokken Britten de komende dagen informeren over specifieke maatregelen, meldt de regering. Indien nodig kunnen ze ook hulp krijgen om voedsel en/of medicijnen in huis te halen.

Volgens het Britse persbureau Press Association zijn al 240 Britten overleden door het nieuwe coronavirus. Er zijn ook al ruim 5.000 besmettingen vastgesteld.

De Britse premier Boris Johnson waarschuwde zondag in verschillende landelijke kranten dat Groot-Brittannië op het vlak van de verspreiding van het nieuwe coronavirus slechts ‘twee of drie weken’ achterloopt op Italië. 'De aantallen zijn heel grimmig, en ze versnellen. We zijn maar enkele weken, twee à drie, verwijderd van Italië. Italië heeft een geweldig gezondheidssysteem. En toch worden hun dokters en verplegers volledig overspoeld door de vraag', zei de premier.

Johnson heeft de voorbije dagen een gedeeltelijke bocht genomen over het virus. Pas een paar dagen geleden werden grote maatregelen genomen, zoals het sluiten van scholen en pubs. Samenscholingen en privéfeesten zijn wel nog toegestaan. Tot en met vrijdag ging het openbare leven zijn normale gang.

Johnson roept de burgers nu wel duidelijk op om mee te helpen het virus in te dammen. ‘Tenzij we samenwerken, tenzij we de heroïsche en collectieve nationale inspanning leveren om de verspreiding te vertragen, dan is het maar al te waarschijnlijk dat onze eigen NHS op dezelfde manier overweldigd zal worden’, zei Johnson, refererend naar de situatie in Italië.

De conservatieve regering kreeg eerder kritiek voor een te zwakke en te trage reactie op de coronacrisis.

Moederdag

De Britten vieren vandaag moederdag. In zijn wekelijkse column in The Sunday Times roept Johnson zijn landgenoten echter op om niet op bezoek te gaan bij ouders op leeftijd. ‘Het is de beste manier om je moeder te tonen dat je van haar houdt’, stelt Johnson.