blikopener

 rr

Waarom u zoveel over corona leest en er iets aan het veranderen is

Beste lezer,

Dit was de eerste week van ons nieuwe leven. Het oude komt niet snel terug, niet voor de zomer, misschien ook niet na de zomer. We beleven het grootste maatschappelijke experiment sinds oorlogstijd.

Hopelijk bent u nog in goede gezondheid. U hongert naar nieuws en inzicht. Vooral de wetenschapsartikels verslindt u. Digitaal las u drie keer meer dan tijdens een gemiddelde nieuwsweek. De redactie van De Standaard werkt in volle bezetting, enkele redacteuren zijn preventief in quarantaine of wegens verhoogd risico thuis, één redacteur herstelt voorspoedig van vermoedelijke corona. De meeste redacteurs werken van thuis uit maar de redactie blijft open. Hoofdredactie, chefs en de meeste eindredacteurs, lay-outers en publishers werken op de vloer, op grotere afstand van elkaar, de handen ontsmettend. Samen discussiëren we over wat we te weten moeten komen en hoe we dat digitaal en op papier publiceren.

Twee maanden geleden richtten we een nieuw wetenschapsteam op, gecoördineerd door redactrice Maxie Eckert. Zij draaien zeven dagen per week: spreken met de experts, lezen de statistieken, monitoren de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en maken de ruggengraat van de wetenschappelijke berichtgeving. De redacties binnenland, economie en buitenland zetten nog even alles in op corona. De politieke redacteurs moeten afkicken van formatienieuws, en dat stemt hen niet rouwig. Alleen de cultuurredactie voelt zich nu wat verweesd. De meeste onderzoeksjournalistieke projecten staan on hold. Vanaf maandag lanceren we nieuwe.

Nu naar de essentie. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

De podcasts van
De Standaard