Waar mag ik dit weekend naartoe? En met wie?
Themabeeld recreatief lopen Foto: Michiel Hendryckx

De overheid vraagt ons zo veel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen te vermijden, ook bij mooi lenteweer. Activiteiten in de buitenlucht zijn wel toegestaan, maar waar precies, hoe, en met wie?

Waar mag ik dit weekend naartoe?

Een uitstap naar de zee of de Ardennen is verboden, tenzij je er al woont. De politie voert hier actieve controles voor uit, en stuurt dagjestoeristen of mensen die naar een tweede verblijf willen terug naar huis. ‘Verplaatsingen die niet essentieel zijn, zijn in principe verboden’, legt Yves Stevens, woordvoerder van het nationaal crisiscentrum uit. Met de wagen naar een groot bos of recreatiepark rijden mag dus ook niet, om de grote drukte daar te vermijden.

In Oost-Vlaanderen en Antwerpen gaan alle recreatiedomeinen dicht. In West-Vlaanderen sluiten de provinciedomeinen. Die volledig fysiek vergrendelen is logistiek niet mogelijk, maar de parkings en de hoofdingangen worden wel afgesloten. Ook alle buitenspeeltuinen worden afgesloten. In Vlaams-Brabant sluiten verschillende provinciedomeinen de speeltuinen, in Limburg zijn alle activiteiten al afgeschaft en buitenspeeltuinen gesloten.

Wat mag ik doen?

‘Een uitstap te voet of met de fiets kan wel, en joggen blijft ook toegestaan’, zegt Stevens. Dat gebeurt in het beste geval alleen, in gezinsverband of met maximaal één vriend. Wie met twee personen buiten komt houdt best 1,5 meter afstand. 

Het is ook niet de bedoeling om te flaneren. Joggen en wandelen mag, maar zo kort mogelijk en daarna wordt verwacht dat u meteen weer naar huis terugkeert. Blijven hangen in het park is uit den boze.

Naar de winkel of de apotheker gaan mag wel nog, maar ook daar is het belangrijk 1,5 meter afstand te houden. ‘Dat geldt natuurlijk niet voor wie ziek is’, zegt premier Sophie Wilmès (MR). ‘Wie ziek is, blijft thuis.’

Met wie?

Een gezin, met hoeveel ze ook zijn, mag wel samen buitenkomen. Een gezin zijn mensen die onder hetzelfde dak wonen. Maar een vriendengroep die samen een activiteit doet valt onder het samenscholingsverbod, en kan door de politie gesanctioneerd worden. ‘Wie het samenscholingsverbod schendt, riskeert een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maand, en krijgt een effectieve geldboete van 208 tot 4.000 euro’, zegt een woordvoerder van de federale politie. Die maatregelen gelden voor het volledige grondgebied in België.‘Hou je cirkel zo klein mogelijk’

De overheid laat toe om, naast je gezin en indien nodig, ‘met één vriend’ in contact te komen, als de gouden regel van 1,5 meter gerespecteerd wordt. Maar wat is één vriend? ‘Dat hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn, als je de afstand van 1,5 meter respecteert’, zegt Stevens.

Stevens legt uit dat het belangrijk is om je eigen cirkel zo klein mogelijk te houden, en om je daarnaast in zo weinig mogelijk cirkels te bewegen. ‘Als je elke dag een andere vriend ziet, zit je in te veel cirkels’, zegt hij. ‘Hoe kleiner de cirkel en hoe minder cirkels, hoe minder risico. Niet enkel om zelf besmet te geraken, maar ook om andere, zwakkere mensen, te besmetten.’

Waarom zijn deze maatregelen nodig?

Het is belangrijk om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, omdat anders de kans bestaat dat de ziekenhuizen overbelast geraken. Sociaal contact zo veel mogelijk vermijden is de beste remedie tegen de opmars van covid-19. Daarnaast is het ook belangrijk om verschillende generaties gescheiden te houden. Grootouders stellen een wandeling met de kleinkinderen het best uit.

Naast het limiteren van het sociaal contact blijven de andere algemene regels ook gelden: was je handen grondig en regelmatig en kom zo weinig mogelijk aan je gezicht.