Europese Centrale Bank trekt 750 miljard euro uit om economie te redden
Christine Lagarde Foto: REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt opnieuw in om de economische pijn van de uitbraak van het nieuwe coronavirus te verzachten. Na een noodoverleg op woensdagavond werd rond middernacht een extra opkoopprogramma van obligaties aangekondigd ter waarde van 750 miljard euro.

In een verklaring benadrukt directeur Christine Lagarde dat er bij de ECB ‘geen limiet’ is als het gaat om de toewijding aan de euro. Daarnaast zullen de beleidsmakers bij de ECB volgens haar alles doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat.

Daarmee lijkt Lagarde te zinspelen op de beroemde belofte van haar voorganger, voormalig ECB-president Mario Draghi. Die zei in 2012 ‘alles wat nodig is’ te doen om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis.

De ECB kwam vorige week ook al met een pakket steunmaatregelen ter waarde van 120 miljard euro. Op de financiële markten werd dat optreden echter met weinig enthousiasme ontvangen. Veel analisten zeiden openlijk dat ze een krachtige toezegging zoals die van Draghi misten in de verklaring van Lagarde.

Het noodprogramma dat nu is aangekondigd, loopt in ieder geval tot eind dit jaar. Als de coronacrisis dan nog niet voorbij is kan de ECB ook volgend jaar nog verdergaan met het opkopen van staatsobligaties en schuldpapier van bedrijven.

Geen rentedaling

De centrale bank kiest er net als vorige week voor om de rente ongemoeid te laten. De rente in Europa ligt al heel lang erg laag. Andere centrale banken besloten onlangs wel om de rente te verlagen. Zo verraste de Amerikaanse Federal Reserve zondag de markten met een stevige renteverlaging. Woensdag sneed de centrale bank van Brazilië eveneens in de rente.

Macron

De Franse president Emmanuel Macron gaf al aan de maatregel te steunen. Hij roept de Europese lidstaten meteen ook op tot ‘grote financiële solidariteit’ met elkaar. ‘Onze bevolking en onze landen hebben die nodig’.