Eurovisiesongfestival in Rotterdam afgeblazen
De Nederlandse zanger Duncan Laurence won vorig jaar het Eurovisiesongfestival, waardoor het dit jaar in Nederland had moeten plaatsvinden. Foto: Geert Van de Velde

Het Eurovisiesongfestival dat dit jaar in de Nederlandse stad Rotterdam zou plaatsvinden, is vanwege het coronavirus afgeblazen. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie van Europese publieke omroepen, woensdag bekendgemaakt.

De EBU zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De drie organiserende Nederlandse omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de gemeente Rotterdam hebben ‘begrip’ voor de beslissing.

‘Het is voor zowel de EBU, de drie Nederlandse televisieomroepen die het songfestival zouden organiseren en de gemeente Rotterdam het meest logische scenario dat het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam zou plaatsvinden’, klinkt het.

Rotterdam laat weten klaar te staan om het evenement op een ander tijdstip te organiseren. Wanneer, dat is echter niet duidelijk, maar mogelijk pas in 2021.

De eerste halve finale, waarin Hooverphonic met ‘Release Me’ namens België had moeten aantreden, stond voor 12 mei gepland, de tweede halve finale stond gepland voor 14 mei. De finale had op 16 mei moeten doorgaan.

'Veiligheid gaat voor'

In een reactie noemt VRT het besluit om het Eurovisie Songfestival af te gelasten 'een begrijpelijke belissing'. ‘De EBU heeft geen gemakkelijke beslissing genomen, maar wel een die nodig is in de huidige omstandigheden’, reageert Hans Van Goethem, de woordvoerder van de openbare omroep. ‘De verdere details van deze beslissing worden door de EBU nog uitgewerkt in de komende weken. Wij zullen met EBU, Hooverphonic en de collega’s van RTBF bekijken wat de gevolgen zijn van deze beslissing voor de editie van 2021.’

Een gelijkaardige reactie bij Hooverphonic. ‘De beslissing van de EBU is natuurlijk perfect te begrijpen, want de wereldgezondheid en veiligheid gaan uiteraard voor. We wensen iedereen veel sterkte en willen vooral ook alle mensen bedanken die elke dag opnieuw hun eigen leven op het spel zetten om anderen te helpen.'