Europese leiders bereiken akkoord over inreisverbod wegens coronavirus
Charles Michel. Foto: AFP

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn het dinsdagavond tijdens een videoconferentie eens geraakt over de invoering van een dertig dagen durend inreisverbod in de Europese Unie. De lidstaten gaan de maatregel ‘zo snel mogelijk’ invoeren, verklaarde Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

De leiders van de EU-lidstaten gaven hun fiat voor een voorstel van de Europese Commissie voor een gecoördineerde reeks van nationale beslissingen om het inreisverkeer van derdelanders zwaar aan banden te leggen, in eerste instantie voor een duur van dertig dagen. Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen kondigde dat voorstel maandag aan.

 

‘Het is aan de lidstaten om het besluit te implementeren. De leiders hebben gezegd dat ze dat onmiddellijk gaan doen. We hebben een unanieme en verenigde aanpak’, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ierland en het Verenigd Koninkrijk, die een ‘common travel area’ delen, worden aangemoedigd om zich bij de beslissing aan te sluiten.

De maatregel slaat op alle ‘niet-essentiële reizen naar de Europese Unie’. Er zijn dus wel een aantal uitzonderingen voorzien, onder meer voor mensen met een verblijfsvergunning van lange duur, familieleden van EU-burgers, diplomaten, medisch personeel en transporteurs van goederen.

De lidstaten en de Europese instellingen namen zich ook voor om samen te werken rond de repatriëring van EU-burgers uit derde landen. Er is Europees geld beschikbaar voor terugkeervluchten.