De Nationale Veiligheidsraad heeft dinsdagavond besloten dat de eerder genomen maatregelen om het coronavirus in te perken, vanaf woensdagmiddag om 12 uur worden verscherpt. Er komt geen totale lockdown, maar het openbare leven wordt wel sterk ingeperkt, onder meer door middel van een samenscholingsverbod.

De precieze maatregelen werden officieel toegelicht door premier Sophie Wilmès (MR) in een persconferentie. Zoals al duidelijk was, gaat het niet om een complete lockdown. Gaan werken en naar de bank gaan, blijft bijvoorbeeld mogelijk, net als noodzakelijke inkopen doen, zoals voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Ook sportactiviteiten buitenshuis, zoals wandelen, joggen of fietsen, blijven toegelaten, en worden zelfs aangemoedigd. Crèches blijven open.

Wel wordt de bevolking opgeroepen thuis te blijven. Daarnaast is er sprake van een samenscholingsverbod. De politie zal erop toezien dat dat wordt nageleefd. 'We moeten contacten met de buitenwereld zoveel als mogelijk vermijden', zei premier Wilmès tijdens de persconferentie.

Daarnaast blijven alle niet-essentiële winkels permanent gesloten, met uitzondering dus van supermarkten, apothekers, dierenvoedingwinkels en krantenwinkels. Supermarkten mogen wel maar één klant per 10 vierkante meter toelaten. Nachtwinkels mogen maar tot 22 uur openblijven.

Kappers mogen maar 1 klant per keer toelaten.

Ook het openbaar vervoer wordt gereorganiseerd in functie van de zogenoemde social distancing.

Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden tot 5 april. Openbare markten sluiten, voedingskramen die niet 'onmisbaar' zijn moeten eveneens sluiten. 

'Dit zijn geen eenvoudige maatregelen, maar de situatie dwingt ons hiertoe', zei Wilmès. Vervolgens bedankte ze alle burgers. 'Het succes van onze strijd tegen het coronavirus is verbonden met de persoonlijke inzet van iedereen. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken.'

Telewerken

Wilmès: 'Waar dat kan, moeten bedrijven ook telewerken organiseren voor alle functies, zonder uitzondering. Bedrijven die dat niet kunnen, moeten de regels van social distancing maximaal respecteren. Bedrijven die daaraan niet kunnen voldoen, moeten sluiten. Als de overheid vaststelt dat die regels niet nageleefd worden, staat het bedrijf een zware boete te wachten. Na een tweede inbreuk, moet het bedrijf sluiten.'

De strengere maatregelen gaan woensdag om 12 uur in en blijven sowieso tot 5 april van kracht. Een verlenging tot na die datum behoort tot de opties.

Overleg duurde langer dan gepland

Premier Sophie Wilmès (MR), de ministers-presidenten en de bevoegde ministers overlegden sinds dinsdagmiddag opnieuw in de Lambermont over de coronacrisis. Dat overleg duurde opnieuw langer dan gepland. Naar verluidt niet wegens interne meningsverschillen, wel omdat alle aanwezigen de maatregelen zo goed mogelijk wilden uitwerken. De verschillende regeringen bespraken er het nieuwste rapport van de experten in de Risk Management Group, zoals premier Wilmès (MR) dinsdagmiddag al na haar regeerverklaring in de Kamer had gezegd. Naderhand besloten ze dus bijkomende maatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus.

 

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bevestigde voor de start van de vergadering al dat er inderdaad nieuwe maatregelen op tafel lagen. ‘Er is een vraag naar een versterking van de maatregelen’, zei hij, ‘maar we zullen dat bespreken’. Voor Di Rupo was het vooral belangrijk dat eventuele bijkomende richtlijnen ‘proportioneel zijn met de situatie’, en dat overal in het land, in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, dezelfde regels gelden.