EK voetbal uitgesteld tot juni 2021
Foto: Photo News

Het EK voetbal wordt met een jaar uitgesteld en verplaatst naar de zomer van 2021, zo heeft Uefa bevestigd. Dat heeft ook gevolgen voor het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal.

Het EK voetbal zou in juni en juli 2020 plaatsvinden in twaalf Europese landen, maar door het nieuwe coronavirus wordt de voetbalcompetitie uitgesteld naar volgend jaar. Dat maakt de Noorse Voetbalbond NFF als eerste bekend, maar het werd intussen ook bevestigd door Uefa. Het nieuwe EK voetbal zal plaatsvinden van 11 juni tot 11 juli 2021.

Een ander plan dat op tafel lag, was om het kampioenschap uit te stellen tot november, maar dat was niet vanzelfsprekend. Zo is er geen zekerheid dat het nieuwe coronavirus dan wel al onder controle is en zouden die plannen de nationale kalenders nog verder te verstoren. Die liggen nu al overhoop door het virus.

De Uefa besliste daarom al alle Uefa-competities en wedstrijden (inclusief oefenwedstrijden) voor clubs en nationale ploegen bij de mannen en de vrouwen tot nader order op te schorten. Met de steun en de medewerking van de liga's en clubs werd er een werkgroep opgericht om mogelijke kalenderoplossingen te bestuderen. Bedoeling is om het huidige seizoen in het clubvoetbal helemaal af te werken en dat was nu eenmaal onmogelijk met een EK dat op 12 juni reeds van start moest gaan. Door het uitstel eindigt het seizoen uiterlijk op 30 juni, met de finales van de Champions League en de Europa League op het einde van die maand.


Eerder vandaag bevestigden hotels uit Kopenhagen dat de Uefa boekingen voor het EK, al een week geleden had geannuleerd. In de Deense hoofdstad zouden drie groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld. In het tweede groepsduel, op 18 juni, zouden de Rode Duivels Denemarken treffen. Het uitstel zou zo’n 300 miljoen euro kosten, meldt The Athletic. Dat bedrag zou gecompenseerd moeten worden door de competities en de clubs.

Net als het EK voetbal wordt ook de Copa América met een jaar uitgesteld, de Zuid-Amerikaanse evenknie van het EK dat op hetzelfde moment wordt georganiseerd. Dat maakte de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie Conmebol. 'Dit is een buitengewone maatregel voor een onverwachte situatie', verklaarde Conmebol-voorzitter Alvaro Dominguez. 'Dit was geen makkelijke beslissing, maar we moeten altijd de gezondheid van onze atleten en fans op de eerste plaats zetten.'

Komend jaar geen EK voor vrouwen, wellicht in 2022

Door het uitstel van het EK 2020 met een jaar kan het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal van 2021 niet doorgaan, zo meldde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag in een persmededeling. Wellicht zal het toernooi, dat normaal had moeten plaatsvinden van 11 juli tot en met 1 augustus in Engeland, in de zomer van 2022 doorgaan. Dat jaar wordt er eveneens een WK gespeeld, maar dat start pas eind 2022 omdat het tijdens de zomer te warm is in Qatar.

'Voor onze Red Flames betekent dit dat ze voorlopig geen wedstrijden meer spelen in april. De oefenwedstrijd tegen Noorwegen in Oostende op 9 april en de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor Euro 2021 tegen Zwitserland die de Red Flames voor een uitverkocht stadion wilden spelen, worden beide uitgesteld', zo klinkt het in de mededeling.

Allemaal solidair zijn

De KBVB steunt de beslissing om EK uit te stellen. 'Het is goed dat deze beslissing er zo snel is. Het is de enige logische en juiste beslissing', zegt ceo Peter Bossaert. 'Het EK in juni laten doorgaan zou niet verantwoord zijn, het kan simpelweg niet. Het is goed dat Uefa prioriteit schenkt aan het afwerken van de nationale competities.'

'We kunnen nu aan de slag om alles opnieuw in te plannen: de nationale competities waar het meeste spanning op zit, maar natuurlijk ook de wedstrijden van de Rode Duivels, de Red Flames en deze van onze nationale jeugdploegen. Maar bovenal gaat onze aandacht naar de gezondheid van onze medewerkers, sporters en supporters. We zullen enkel opnieuw beginnen als alle gezondheidsrisico"s van de baan zijn.'

Bondscoach Roberto Martinez vult aan. 'Sinds het WK 2018 hebben we hard gewerkt om dit EK 2020 zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar dit is een geval van overmacht, we moeten dus allemaal solidair zijn om dit virus te overwinnen', benadrukt hij.

'De Rode Duivels hebben altijd een inspirerende en verenigende kracht gehad, en ze willen dan ook duidelijk maken dat we allemaal samen deze situatie zullen overwinnen door ons bewust te zijn van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij steunen en begrijpen de beslissing om in deze moeilijke tijden prioriteit te geven aan de volksgezondheid. Zodra onze gezondheid niet meer bedreigd wordt, kunnen we in juni 2021 samen met heel België genieten van een historisch Europees Kampioenschap.'

Fans die al tickets kochten voor Euro 2020 mogen hun kaartje houden voor het EK 2021. 'Uefa heeft laten weten dat alle aangekochte tickets geldig blijven voor het EK dat naar de zomer van 2021 schuift', aldus de KBVB.