Paracetamol eerste keuze bij koorts en pijn door covid-19
Themabeeld Foto: Photo News

Als u symptomen heeft die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus, zoals koorts en hoofdpijn, dan is paracetamol de eerste keuze om die te bestrijden.

Dat advies geeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidszorg (FAGG) naar aanleiding van berichten dat een behandeling met ibuprofen en verwante ontstekingsremmers het verloop van de ziekte zou kunnen verergeren. Voor die laatste piste bestaat in het geval van covid-19 nog geen wetenschappelijke onderbouwing, zegt het FAGG, daarin bijgetreden door het het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

 

Maar ibuprofen en andere niet-steroïdale ontstekingsremmers (zogeheten NSAID’s, zoals brufen, nurofen, junifen, voltaren of diclofenac) zijn sowieso niet de eerste keuze bij bestrijding van koorts en hoofdpijn, aldus het FAGG. De medicijnen kunnen namelijk vervelende bijwerkingen hebben, net als acetylsalicylzuur (‘aspirine’).

Paracetamol (het werkzame bestanddeel van onder meer Dafalgan of Perdolan) heeft een gunstiger veiligheidsprofiel. Daarom is het de eerste keuze bij bestrijding van koorts en hoofdpijn, op voorwaarde dat het niet wordt geslikt als combinatieproduct acetylsalicylzuur.

Het BCFI, Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie, gaf eerder de waarschuwing om geen NSAID’s te gebruiken bij covid-19-patiënten. Het volgde daarmee de raad van de Franse gezondheidsdiensten, die stelden dat NSAID’s de infectie kunnen verergeren. Dat advies was gebaseerd op de ervaring met een aantal Franse patiënten, niet op grote, statistisch gecontroleerde studies.

Patiënten die chronisch worden behandeld met ontstekingsremmers mogen hun behandeling overigens niet onderbreken of stoppen zonder hun arts te raadplegen, benadrukt het FAGG.