De Europese Commissie werkt een plan uit om de buitengrenzen van de Schengenzone tijdelijk af te sluiten. De drastische stap is bedoeld om het nieuwe coronavirus verder in te dammen. Inwoners van de 26 Schengenlanden, hun familieleden en diplomaten zullen de grens wel nog mogen oversteken.
Alle niet-essentiële reizen vanuit derde landen naar de Schengenzone worden zo onmogelijk, behalve voor ingezetenen van de Schengenzone zelf, hun familieleden en diplomaten. Ook medici en wetenschappers die strijden tegen het coronavirus, mogen vrij blijven afreizen naar de Schengenzone. De maatregel zal aanvankelijk gelden voor een periode van dertig dagen, maar kan indien noodzakelijk worden verlengd.
Het besluit werd maandagmiddag voor het eerst gemeld door Financial Times en Reuters, die zich baseerden op Brusselse bronnen. Intussen werd het plan bevestigd door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zelf, in een videoboodschap die ze plaatste op Twitter.
Voor het plan in werking kan treden, moet het nog goedgekeurd worden door de staatshoofden of de regeringsleiders van alle 26 landen van de Schengenzone. Dat zou dinsdag al kunnen gebeuren, tijdens een geplande videoconferentie.
Een algehele verrassing is dit besluit niet. Zondag raakte via de Spaanse krant El País al bekend dat de Franse president Emmanuel Macron het voorstel had gedaan om de buitengrenzen van de Schengenzone op slot te doen voor burgers uit die landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis, zoals Zuid-Korea en Iran.
Geïnspireerd door Trump
Volgens El País liet Macron zich inspireren door de (fel bekritiseerde) beslissing vorige week van de Amerikaanse president, Donald Trump, om geen reizigers uit de Schengenzone meer toe te laten.
Von der Leyen boog zich zaterdag al over het idee via een videoconferentie met de belangrijkste leden van de Commissie. ‘Dit is niet iets wat je in 24 uur in elkaar bokst’, was zondag te horen. Alles moet juridisch sluitend zijn en de steun hebben van de lidstaten – de Commissie zelf is niet bevoegd over de buitengrenzen. Het is de bedoeling dat de toegang tot de Schengenzone wordt ontzegd aan burgers uit getroffen derde landen die hier ziek zouden kunnen worden en de nationale gezondheidssystemen extra zouden belasten.