Deel mondmaskers aangekomen in België
Er dreigt een tekort aan mondmaskers voor gezondheidswerkers in België. Foto: Belga

Ons land ontvangt deze week een half miljoen mondmaskers en 30.000 testkits in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Het eerste deel van de lading, 300.000 maskers, is toegekomen in Luik, het tweede deel van de schenking volgt later deze week. Dat meldt de FOD Volksgezondheid.

De mondmaskers zullen in de eerste plaats verdeeld worden onder de zorgverleners in ons land. ‘Onze zorgverleners staan in de frontlinie in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, we moeten hen zo goed mogelijk beschermen’, zegt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ‘Ook de extra testkits zijn belangrijk, want daarmee kunnen we mensen met verdachte symptomen zo snel mogelijk testen.’

De verdeling zal gebeuren in functie van de noden op het terrein, op basis van advies van de Risk Management Group.

De schenking van beschermings- en testmateriaal komt er mede dankzij de persoonlijke tussenkomst van de koning en met de steun van het Waalse export- en investeringsagentschap Awex. Het materiaal wordt geschonken door de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation.Tekort aan chirurgische mondmaskers

De aangekomen bestelling gaat over gewone chirurgische maskers, voor de hoogtechnologische maskers is er nog steeds een tekort. ‘Die hebben we nodig om boven de keel van een patiënt te hangen, een beademingsbuis te steken, een endoscopie uit te voeren, of in een kamer te zijn waar een patiënt aan een beademingstoestel ligt en het virus rondstrooit’, Geert Meyfroidt, specialist intensieve zorgen bij het UZ Leuven in een gesprek in De Ochtend.

Zelf mondmaskers maken

Ondertussen roept de FOD Volksgezondheid de hulp in van de bevolking. 'Ben je gedreven in stikken en naaien? We werken volop aan een patroon om zelf maskers te maken. We publiceren dit zo snel mogelijk', tweet Volksgezondheid. Wie zelf chirurgische maskers van het type FFP2 en FFP3 heeft liggen, wordt verzocht die naar een lokaal ziekenhuis te brengen.

 

In het Xandres-atelier in Destelbergen begonnen de stiksters spontaan mondmaskers te maken. Het atelier doet normaal gezien retouches voor winkels en maakt stalen, maar de medewerkers besloten om het normale werk even te laten liggen. 'Het worden mondmaskers voor mensen die proberen om de samenleving draaiende te houden, ik denk aan medewerkers van supermarkten, crèches, maaltijdbezorgers, postbodes, bestuurders van openbaar vervoer, enzovoort', zegt managing director Patrick Desrumaux. Het zijn dus geen medisch gekeurde maskers, maar ze worden wel gratis ter beschikking gesteld. Het atelier zet ook een patroon online om zelf een mondmasker te maken.

 


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig