Ingreep centrale banken jaagt schrikgolf door beurzen, ook Wall Street onderuit
Foto: AFP
De beurzen beleven opnieuw een gitzwarte dag met verliezen van 10% en meer. In Wall Street noteert de Dow Jones na 1 uur handel al 11% lager. In Europa staat de Euro Stoxx50 9,6% lager. De Bel20 verliest 10,3%.

De markten zijn in paniek nadat was gebleken dat de acties van de Fed geen enkel effect hebben om het tij te keren. De Amerikaanse centrale bank verlaagde zondagavond de rente naar bijna nul en gaat voor 700 miljard aan schuldpapier opkopen. Ook Japan grijpt in. 
De Federal Reserve nam zondagavond tijdens een spoedvergadering onverwachte en ingrijpende maatregelen om de economische schade van het coronavirus te beperken. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken verlaagde de rente met liefst honderd basispunten. De rente zakt daardoor in de VS naar een historisch laag niveau van 0% tot 0,25%.

Daarnaast zal de centrale bank voor minstens 500 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties opkopen, en minstens 200 miljard aan schuldpapier met hypotheken als onderpand. Tegelijk zal de Fed samen met de andere grote centrale banken, waaronder de ECB, ook maatregelen treffen zodat banken over dollars kunnen blijven beschikken. En net als de ECB verlaagt de Fed ook tijdelijk de kapitaaleisen voor banken. De banken mogen volledig gebruikmaken van hun kapitaalbuffers om de kredietverlening aan getroffen kmo’s en bedrijven gaande te houden.

Maar dat lijkt de beleggers niet gerust te stellen. Het voortwoekerende coronavirus en de steeds draconischere maatregelen die overheden wereldwijd aankondigen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen, jaagt de beleggers schrik aan. Het wordt immers steeds duidelijker dat de economische schade van de pandemie wereldwijd zal zijn en mogelijk nog veel groter dan oorspronkelijk gevreesd.

Vooral de financiële aandelen hebben het zwaar te verduren. In Brussel verliest KBC 15,6% en verzekeraar Ageas 15,1%. Defensieve aandelen zoals warenhuisketens of telecombedrijven, die veel minder te lijden hebben van de coronacrisis, kunnen de verliezen beperken. Zo verliest Colruyt slechts 1,5% en Proximus 3,6%.