Mogelijk fraude: kans dat mondmaskers tijdig geleverd worden aan ons land, 'is miniem'
Foto: blg
Bij de bestelling van mondmaskers die ons land geplaatst heeft, is er mogelijk sprake van fraude door een producent in Turkije. De kans dat de 5 miljoen maskers nog geleverd worden is volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ‘miniem’. Ze heeft een klacht ingediend bij het Brussels parket.

De leverancier heeft in principe nog tot middernacht om de vijf miljoen bestelde maskers te leveren. 'Maar de kans dat dat gebeurt, is miniem', zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zonet in Het Journaal.  Toen vrijdagavond bleek dat de oorspronkelijke deadline op zaterdag niét gehaald zou worden, diende de overheidsdienst formeel een klacht in tegen de producent. De Block had in C'est pas tous les jours dimanche op RTL al gezegd dat het om een 'internationale situatie ging die heel moeilijk is'.

Het Brusselse parket bevestigt ook zelf dat het vrijdagavond een klacht heeft ontvangen. 'We kunnen bevestigen dat vrijdagavond een klacht werd neergelegd door de FOD Volksgezondheid, en dat bij de federale gerechtelijke politie', zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse aan Belga. 'Een opsporingsonderzoek is lopende. Het dossier is niet gefederaliseerd en dat wordt op dit moment ook niet overwogen.'

500.000

Samen met haar beleidscel en de administraties onderzoekt minister De Block intussen alternatieve pistes. 'Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Dat zijn er ongeveer 500.000 maar dat is dus niet genoeg. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen', zegt De Block.

Of dat goede nieuws op tijd zou komen, kon ze nog niet zeggen. ‘Dat hangt af van ziekenhuis tot ziekenhuis. Er zijn trouwens niet alleen mondmaskers nodig, maar ook beschermende kledij.’ De minister zit naar eigen zeggen erg in met het zorgpersoneel, dat volgens haar alleen veilig kan werken als het voldoende beschermd is.

Ook een grote bestelling (van ruim 1 miljoen stuks) door de Vlaamse regering komt in het gedrang door de problematiek bij dezelfde producent.

Herbruikbaar

Dat we mogelijk tegen een tekort aan mondmaskers aankijken, werd zondag duidelijk in een debat in het nieuwsprogramma De zevende dag. Viroloog Marc Van Ranst wees er in het debat op dat de voorraden in ons land uitgeput raken. 'We hebben die mondmaskers wel nodig, dus dat is een heel groot probleem'.

Inge Vervotte van zorgnetwerk Emmaüs stelde dat 'een groot deel' van de bestelling voor huisartsen besteld was. 'Zonder die maskers brengen we ze in onveilige situaties.' Vervotte pleitte ervoor om naar alternatieven te kijken. Uit voorzorg worden gebruikte maskers bewaard, voor als er toch een methode zou opduiken om die herbruikbaar te maken. 'Maar desnoods moeten er stoffen maskers genaaid worden', zegt ze.


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in