Bill Gates stopt als bestuurder bij Microsoft
Bill Gates. Foto: AFP

Bill Gates, medeoprichter van softwaregigant Microsoft, stapt uit het bestuur van het technologiebedrijf. Dat maakte hij bekend op zijn blog. De miljardair wil meer tijd besteden aan zijn liefdadigheidsprojecten.

De inmiddels 64-jarige Gates was tot 2000 topman van Microsoft. Wel bleef hij aan als voorzitter, een meer toezichthoudende rol. Hoewel hij na 2008 niet meer op dagelijkse basis bij bestuurszaken was betrokken, vervulde hij die functie tot 2014. Nadien behield hij nog een zetel in het bestuur, die hij nu heeft opgegeven.

‘Microsoft blijft altijd een belangrijk deel van mijn leven’, verklaarde Bill Gates in zijn aankondiging. Hij kondigde ook aan het bedrijf en de huidige topman Satya Nadella van technologisch advies te blijven voorzien.

Hij kondigde ook aan op te stappen uit het bestuur van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett.

Gates richtte Microsoft in 1975 op, samen met wijlen Paul Allen. In de decennia die volgden, groeide het bedrijf uit tot het grootste softwarebedrijf ter wereld. Met pc’s en besturingssystemen van Microsoft raakte computergebruik ook ingeburgerd bij de leek.