blikopener

 rr

Waarom ook bij corona de waarheid het eerste slachtoffer is en Europa niet meer opkijkt van geweld aan de Griekse grens

We leven in een andere wereld. Ook de redactie van De Standaard reorganiseert zich. Journalisten werken in de mate van het mogelijke van thuis uit, reporters wegen de risico’s af en gaan dus spaarzamer op stap, een reporter en fotografe keren spoorslags uit de VS terug om het sluiten van het luchtruim voor te blijven. Gezonde eindredacteuren, lay-outers en chefs werken wel vanop de redactie om samen snel te kunnen schakelen met het vele nieuws. Maar we vergaderen nu aan de grootste tafels, we skypen en whatsappen. Dat went verrassend snel. Veel nieuwe gewoonten zullen blijven.

De realiteit spoelt de opflakkerende discussie over te alarmistische media of juist te makke media weg. Fake news moet gecounterd worden. Het is nu alle hens aan dek om rustig de draconische maatregelen te duiden, bij alle burgerzin toch de zin voor kritiek niet te verliezen, de gevolgen scherp in beeld te brengen en de nieuwste wetenschap live te krijgen.

Tegelijk bereiden we ons voor op dit weekend en volgende week: alles valt stil. Hoe kunt u ontspannen en uw tijd thuis voor uzelf en de uwen interessant maken? Wat moeten we de komende dagen uitzoeken? Hoe schaalt de wetenschap bij? En dan een wat mondaine vraag die nu nog veraf lijkt: behalve over corona, waarover schrijven we de volgende weken wanneer alles stilvalt, cultuur, sport, parlementen, debatten, vergaderingen, jury’s, evenementen, overal in Europa? De komende dagen kunt u het resultaat volgen.

De podcasts van
De Standaard