Genk schort training 10 dagen op door coronavirus, ook Antwerp, KV Mechelen en KV Oostende trainen niet
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Alle wedstrijden in de Jupiler Pro League zijn opgeschort tot en met 3 april. Intussen nemen de clubs maatregelen. Trainingen worden opgeschort, spelers krijgen verlof … maar reizen, dat mogen ze niet.

De meest ingrijpende maatregelen worden getroffen door Genk. De club van Pro League-voorzitter Peter Croonen heeft al zijn training tien dagen opgeschort tot maandag 23 maart. Vrijdagochtend werden alle spelers uitgebreid geïnformeerd over het coronavirus door de medische staf. Ze krijgen nu een individueel programma mee naar huis en moeten zich drie keer per week in kleine groepen op de club melden voor een aangepaste training. De club zal hen — indien nodig — ook maaltijden thuis bezorgen. Buitenlandse spelers mogen niet naar hun thuisland afreizen en alle spelers moeten drukke publieke plaatsen vermijden.

Naast Genk trainden ook KV Oostende, Antwerp en KV Mechelen vrijdag niet. De Kustboys deden dat op advies van de stad Oostende. Ze gaven hun spelers ook allemaal een individueel programma mee naar huis en raden spelers af naar het buitenland te reizen.

Vrijaf voor spelers

Voor het overige zijn er veel clubs die hun spelers flink wat vrijaf geven. Standard gunt zijn spelers zaterdag, zondag en maandag verlof. Bij KV Oostende loopt het verlof tot volgende week donderdag. Eupen en Cercle Brugge geven hun spelers zelfs vrijaf tot zondag 22 en woensdag 25 maart. De Oostkantonners verboden hun spelers wel te reizen.

Ook de spelers van Zulte Waregem hebben het weekend vrij gekregen. Bij Essevee kregen ze vrijdag een briefing over de preventie van het coronavirus, met desinfectie en het vermijden van drukbevolkte locaties als belangrijkste pijlers. Volgende week zullen ze in kleine groepjes trainen. Van donderdag 19 tot maandag 23 maart hebben de spelers vrijaf. Dat verlof was eerder al voorzien door de interlandonderbreking.

Frank Boeckx thuis op eigen vraag

Bij Anderlecht blijft Frank Boeckx voorlopig thuis op eigen vraag. Het betreft een voorzorgsmaatregel: de doelman heeft geen symptomen van corona, maar voelt zich wel ziekjes. De spelersgroep zal vanaf nu trainen in verschillende kleinere groepen met elk een eigen kleedkamer. Er zullen ook geen maaltijden op de club meer voorzien worden, elke speler krijgt een eigen lunchpakket. Alle andere elftallen van paars-wit trainen niet.

Zowel bij paars-wit, bij Eupen als bij Club Brugge is enkel het sportieve personeel nog welkom, de rest moet van thuis werken. Bij Club Brugge zitten de U18 en U21 ook niet meer op het basecamp.

Profclubs mogen wel nog trainen

De Pro League communiceerde vrijdagnamiddag dat profclubs wel degelijk mogen trainen als ze dat willen.

“Na overleg met zowel de overheid, experten en feedback vanuit de Europese ‘werkgroep Corona’ van European Leagues, die een overleg tussen de Europese liga’s organiseert over de gevolgen van de Corona-epidemie, werden volgende aanbevelingen inzake trainingen geformuleerd:

- De A-kernen van de profclubs kunnen blijven trainen, mits het in acht nemen van de hygiënische richtlijnen en het achter gesloten deuren trainen. Het is immers de essentie van het beroep van profsporters om wedstrijdfit te zijn en blijven.

- Voor de jeugd en de dames worden de trainingen tot nader order stilgelegd.

- Inzake oefenwedstrijden achter gesloten deuren is er voorlopig negatief advies vanuit de overheid. De Pro League bekijkt wat mogelijkheden zijn, naar het voorbeeld van Nederland, waar onder strikte voorwaarden wel de toelating is om oefenwedstrijden te houden.

De Pro League is zich ten volle bewust van de maatschappelijk zeer precaire situatie waarin het land zich nu bevindt. Ze zal samen met de clubs consequent het maatschappelijke belang als leidraad nemen in haar beleid de komende weken.