Experttips: zo maak je je woning efficiënter schoon
Foto: Kärcher
We willen graag in een kraaknet huis wonen. Maar het dagelijkse of wekelijkse poetsen is een klus waar velen tegen opkijken. Er bestaat gelukkig een eenvoudige manier om grondig schoon te maken: een stoomreiniger.

De voordelen van stoom
Reinigen met stoom heeft veel voordelen, vertelt Pieter Weyn, product manager Home & Garden bij Kärcher. “Het is een heel efficiënte manier om schoon te maken. Stoom is eigenlijk gewoon water dat verhit wordt tot 100 graden Celsius. Een stoomreiniger spuit die hete stoom dan onder druk naar buiten. Door de combinatie van hitte en druk worden vuil en bacteriën verwijderd, zonder dat je moet schrobben of schuren. Je maakt dus geen krassen. Je hebt alleen maar kraantjeswater nodig om het reservoir van de stoomreiniger te vullen: je moet geen chemische schoonmaakproducten meer kopen. Daardoor bespaar je geld én het is beter voor het milieu. Je verbruikt bovendien ook minder water dan wanneer je met een emmer, dweil en spons zou werken.”

Het hele huis met één toestel
Met een stoomreiniger kun je zo goed als alles in je huis schoonmaken, dankzij de vele accessoires. “Een klassieke toepassing is het reinigen van harde vloeren zoals natuursteen, linoleum en pvc. Daarbij kan je op elk moment de hoeveelheid stoom regelen in functie van de vloer,” legt Pieter Weyn uit. “Maar ook de douchecabine of badkuip, kranen, wastafel en spoelbak, werkoppervlakken en zelfs je dampkap kun je met een stoomreiniger schoonmaken. Op een dampkap of rond een fornuis is het resultaat spectaculair: door de hoge temperatuur van de stoom verdwijnt de vetfilm op een dampkap of rond een fornuis als sneeuw voor de zon. Met het juiste hulpstuk kun je ook ruiten en spiegels schoonmaken zonder strepen.”

Wat bij hardnekkig vuil?
Een stoomreiniger schrikt niet terug voor hardnekkig vuil, weet Pieter Weyn. “Een klassieker zijn kalklagen op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de achterkant van kranen of rond de zeephouder in douches. Druppel of verstuif daar azijn op, en laat die een kwartier inwerken. Daarna kun je de kalk makkelijk verwijderen met de stoomreiniger. Door regelmatig te reinigen met stoom voorkom je dat kalk zich opnieuw afzet.”

Pieter Weyn heeft nog een tip: “Om krassen op kranen van chroom en roestvrijstaal te voorkomen, houd je de sproeier dicht bij het te reinigen object en wacht je tot de kalk loskomt. Alleen als de kalk hardnekkig of moeilijk bereikbaar is, zet je een borstel op de sproeier. Wrijf die plek dan schoon met krachtige stoomstoten.”

Ook voor textiel
Een stoomreiniger is niet alleen op harde oppervlakken bruikbaar. Met het juiste toebehoren kun je hem ook gebruiken om tapijten en stoffen zetels op te frissen, en om gordijnen kreukvrij te maken. Sommige modellen kun je koppelen met een strijkijzer, zodat je meteen ook een stoomstrijkijzer hebt.

Het meest onderschatte accessoire is volgens Pieter Weyn de behangafstomer. “Niet iets wat je elke dag nodig hebt, maar geloof mij: eenmaal je dit gebruikt heb, wil je niets anders meer. Oude lagen behangpapier komen los zonder krabben. Alleen al de tijd die je daarmee uitspaart, is de aankoop waard.” Nog meer tips voor een stoomreiniger vind je hier.

Niet tevreden, geld terug
Koop je een Kärcher stoomreiniger (type SC) in de periode 1 januari t.e.m. 31 december 2020? Indien het toestel niet aan je verwachtingen voldoet, kan je het terugsturen en krijg je het aankoopbedrag terug. Lees hier meer over de voorwaarden.

Ontdek hier de krachtige stoomreinigers van Kärcher met een uitgebreid aanbod aan accessoires »