Je huis zit vol bacteriën. Zo krijg je die weg!
Foto: Kärcher
Bacteriën zitten overal in huis, ook waar je ze niet verwacht. Met klassieke schoonmaakmiddelen krijg je die bacteriën niet weg.

In elke woning wemelt het van de bacteriën. De meeste daarvan zijn onschuldig of zelfs nuttig, omdat ze ons immuunsysteem stimuleren. Maar sommige bacteriën, zoals Salmonella en E. coli, kunnen ziektes veroorzaken. Daarom is een goede huishoudelijke hygiëne belangrijk.

Bacteriën zitten overal, ook op plaatsen waar je ze niet verwacht. Wetenschappers van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NSF International hebben onderzocht waar de grootste concentraties bacteriën voorkomen. Vooral de keuken bleek een broedhaard voor bacteriën: op 45% van de gootstenen, 32% van de werkvlakken en 18% van de snijplanken troffen ze Salmonella en E. coli aan. Maar ook op kranen in de badkamer, drinkbakjes van huisdieren, op kinderspeelgoed en in bekers voor het tandenpoetsen werden deze bacteriën gevonden.

Gewoon schoonmaken volstaat niet
De opmerkelijkste vaststelling van NSF was dat klassieke schoonmaakmethodes niet volstaan om bacteriën te verwijderen. Integendeel: ze dragen er toe bij dat bacteriën verspreid geraken in je woning. Maar liefst 75 procent van de onderzochte vaatdoeken en dweilen bevatte zelf bacteriën. Als je met zo’n besmette vaatdoek schoonmaakt, verspreid je dus gewoon de bacteriën door je hele huis.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt daarom aan om een vaatdoek élke dag te vervangen en te wassen op minimaal 60 graden. Ook een dweil zou je na elk gebruik moeten wassen op 60 graden. Als je een vaatdoek of dweil gewoon uitspoelt en laat drogen, vormen ze een vochtige en warme omgeving - een kweekvijver waarin bacteriën zich vlot vermenigvuldigen. Volgens het RIVM zou je zelfs je emmers na elke poetsbeurt moeten uitspoelen met heet water en drogen. En sponsjes? Die gebruik je best helemaal niet. De binnenkant van een spons droogt bijna nooit helemaal uit en is daardoor de ideale voedingsbodem voor de micro-organismen.

Stoom is efficiënt
Er bestaat gelukkig een erg efficiënte manier om komaf te maken met bacteriën: een stoomreiniger. Zo’n toestel warmt gewoon kraantjeswater in een paar minuten op tot stoom. Door de hoge temperatuur van de stoom en de krachtige stoomstraal verwijdert een Kärcher stoomreiniger tot 99,99 procent van alle huishoudelijke bacteriën op harde oppervlakken zoals keukeneilanden, spoelbakken, vloeren en spiegels.

Bovendien heeft een stoomreiniger geen chemische schoonmaakproducten nodig: je reinigt met zuiver water. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Stoom laat bovendien geen kalkresten of strepen na.

Hoe gebruik je een stoomreiniger?
Nog een groot voordeel van een stoomreiniger is dat je met één toestel je hele huis kunt schoonmaken. Je hebt alleen de juiste accessoires nodig. Met een vloermondstuk reinig je harde vloeren zoals tegels, laminaat of verzegeld parket. Daarbij kan je op elk moment de hoeveelheid stoom aanpassen, afhankelijk van het type vloer.

Voor kleinere oppervlakken zoals werkbladen, douchewanden en de badkuip gebruik je een rechthoekige of ronde borstel. Een kleine ronde borstel is ideaal om voegen tussen tegels te reinigen. Vastgekoekt vuil op moeilijk bereikbare plaatsen ga je te lijf met een puntstraalsproeier. Voor ruiten en spiegels is er de ruitenwasser. Sommige stoomreinigers kun je met het gepaste accessoire ook inzetten als stoomstrijkijzer of behangafstomer.

Niet tevreden, geld terug
Koop je een Kärcher stoomreiniger (type SC) in de periode 1 januari t.e.m. 31 december 2020? Indien het toestel niet aan je verwachtingen voldoet, kan je het terugsturen en krijg je het aankoopbedrag terug. Lees hier meer over de voorwaarden.

Ontdek hier de krachtige stoomreinigers van Kärcher met een uitgebreid aanbod aan accessoires »