Sergio Herman gebruikt geen vlees meer in menu’s Pure C
Foto: Mijn pop-uprestaurant !

Sterrenchef Sergio Herman haalt vlees uit de menu's van zijn restaurant Pure C. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Wie binnenkort in het Sergio Hermans restaurant in Cadzand gaat eten, zal daar geen vlees meer in de menu’s vinden. Wel nog vis.

‘In de winter zijn we twee maanden dicht geweest en hebben we Pure C vernieuwd’, bevestigt Syrco Bakker, de chef van Pure C, aan Het Laatste Nieuws. ‘Toen hebben we ook beslist om in onze menu’s niet langer met vlees te werken, alleen nog met vis, schaal- en schelpdieren.’

Dat noemt hij een logische keuze. ‘Als je restaurant Pure C heet en aan de Noordzee gelegen is, is het conceptueel alleen maar sterker om je te richten op producten die uit die zee komen.’

Het tweesterrenrestaurant Pure C bevindt zich in het Strandhotel in Cadzand, net over de Nederlandse grens en op een steenworp van Knokke. Het restaurant richt zich op lokale en seizoensgebonden producten.

Sergio Herman en Syrco Bakker vinden dat ze als chef het goede voorbeeld moeten geven. ‘Wij hebben de luxe én de plicht om een stukje bewustwording te creëren bij onze gasten.’

Het is niet zo dat het restaurant vlees helemaal afzweert. À la carte zullen gasten wel nog enkele vleesgerechten kunnen vragen.

Trends

In 2014 deed Alain Ducasse, de vermaarde Franse topchef, het hen al voor in zijn Parijse restaurant Plaza Athénée. Maar ook daar werden nog enkele vleesgerechten aangeboden.

'De trend naar een vegetarisch aanbod is duidelijk', zegt culinair journalist Bruno Vanspauwen. 'In restaurants spreekt men veelal van groentegerechten en groentemenu's. Onder meer door het slechte imago van de vleesindustrie is er ook een duidelijke trend naar beter vlees, zeker in toprestaurants. De culinaire wereld is in de ban van ecologisch en duurzaam eten. Dat lijkt me vooral imagogewijs interessant om te vertellen. Als puntje bij paaltje komt, wordt vlees niet volledig geschrapt.'