Minister Peeters: ‘We kunnen openbaar vervoer niet lamleggen’

Bij De Lijn verandert er voorlopig niets door het nieuwe coronavirus. De bussen en trams blijven volgens de normale dienstregeling rijden. Bussen en trams niet laten uitrijden is volgens minister van Lydia Peeters niet aan de orde. De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft een noodscenario klaar, mocht de corona-epidemie leiden tot een chauffeurstekort.

Bij De Lijn verandert er voorlopig niets door het nieuwe coronavirus. De bussen en trams blijven volgens de normale dienstregeling rijden. Bussen en trams niet laten uitrijden is volgens minister van Lydia Peeters niet aan de orde.

‘We kunnen het openbaar vervoer niet lamleggen, want dan leggen we alles lam. Dat kunnen we niet doen’, zo zei Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) donderdag in De ochtend op Radio 1.

Bij vervoersmaatschappij De Lijn blijft men, zeker voorlopig, werken volgens de gewone dienstregeling. ‘Eén op de vijf gezinnen heeft geen auto en is echt aangewezen op het openbaar vervoer. Dat lamleggen willen we absoluut niet doen’, zegt Peeters.

De minister wijst ook op de oproep die er aan de werkgevers is gedaan om flexibiliteit aan de dag te leggen. ‘Laat veel mensen telewerken en laat flexibele uren toe zodat er ook een spreiding is van het aantal gebruikers van het openbaar vervoer’, aldus Peeters.

Zij voegt er wel een advies aan toe voor de reizigers die gebruikmaken van de bussen en trams van De Lijn: ‘Stap liever niet op een overvolle bus’.

Noodplan klaar

De Lijn heeft een noodscenario klaar, mocht de corona-epidemie leiden tot een chauffeurstekort. Dat heeft directeur-generaal Roger Kesteloot donderdag gezegd. Voorlopig zijn er nog geen problemen. In dat geval zal gewerkt worden met een systeem van prioritaire lijnen.

'Het is niet de bedoeling om lijnen te schrappen, maar we bekijken wel hoe we de beschikbare bus- en tramchauffeurs optimaal kunnen inzetten. We kijken dan naar bereikbaarheid van scholen en tewerkstellingsplaatsen.' Ook het opnieuw oproepen van recent gepensioneerde chauffeurs, zoals ook al gebeurde bij vorige tekorten, behoort tot de mogelijke maatregelen.

Het plan werd al ontwikkeld toen de Mexicaansegriepepidemie in 2009 voor problemen zorgde. 'Uiteraard moet dat plan geactualiseerd worden', zegt Kesteloot. De afdeling risicobeheer bij De Lijn staat volgens Kesteloot in contact met de overheidsdiensten. 'We volgen dag tot dag de aanbevelingen.'

De Lijn nam sinds het begin van de corona-uitbraak al maatregelen om de hygiëne te optimaliseren. 'We sensibiliseren, voorzien alcoholgels voor de chauffeurs en desinfecterende doekjes om hun stuurcabine mee te poetsen. De ploegen die de bussen en trams poetsen, werd gevraagd om hun materiaal aan te passen naar desinfecterende producten.'