Nog twee Belgen overleden door nieuw coronavirus
Maggie De Block bevestigt het overlijden. Foto: BELGA

Naast de 90-jarige vrouw die dinsdagavond overleed na besmetting met het nieuwe coronavirus, zijn er vandaag nog twee covid-19-patiënten overleden, zo maakte de FOD Volksgezondheid bekend. Het gaat om twee mannen, van 73 en 86 jaar oud.

We waren een van de laatste landen in West-Europa zonder sterfgeval, maar intussen heeft het sars-CoV-2-virus ook drie doden geëist in België. Nadat dinsdagavond een 90-jarige rusthuisbewoonster is overleden in Brussel, zijn vandaag nog twee covid-19-patiënten overleden.

Een 73-jarige man die op 4 maart was opgenomen in het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel, is daar vandaag overleden op de afdeling intensieve zorg. Ook een man van 86 jaar is overleden in een woonzorgcentrum in Sint-Genesius-Rode. Hij was daar in quarantaine geplaatst nadat hij positief testte op het coronavirus.

Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid hebben zich in het woonzorgcentrum intussen nog andere bewoners gemeld die symptomen vertonen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. 'Drie bewoners hebben al een eerste keer positief getest. Er moet nu nog een tweede test volgen, maar we gaan er wel van uit dat er in dat woonzorgcentrum nog andere mensen positief verklaard zullen worden', zegt woordvoerder Joris Moonens.

Het woonzorgcentrum heeft maatregelen genomen om de uitbraak zo beperkt mogelijk te houden, beklemtoont Moonens nog. Zo worden activiteiten voor de bewoners afgeschaft en wordt het bezoek zo veel mogelijk beperkt.

Eerste slachtoffer verbleef ook in woonzorgcentrum

Ook het eerste dodelijke slachtoffer van covid-19 verbleef in een woonzorgcentrum. De 90-jarige vrouw werd behandeld in Iris Ziekenhuizen Zuid in Etterbeek. Ze had meerdere chronische aandoeningen, zo werd bevestigd op een persconferentie. De vrouw was maandag rond 13.15 uur binnengebracht met longproblemen in het Brusselse ziekenhuis Molière.

 

'Het ging eerst de goede richting uit, maar de vrouw werd daarna toch slechter en werd in quarantaine geplaatst', aldus dokter Hervé Deladrière, medisch directeur van de Irisziekenhuizen. Ze had chronische ziektes, maar covid-19 heeft de doorslag gegeven, waardoor ze als eerste dodelijke slachtoffer in België van het nieuwe coronavirus geldt.

Hoe de vrouw besmet is geraakt met het virus, werd niet medegedeeld uit privacyredenen. Wel werd bevestigd dat de vrouw in een woonzorgcentrum verbleef.

'Ondanks de kwaliteit van de toegediende zorgen door de medische teams, is een 90-jarige patiënte overleden', meldde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) woensdagochtend. 'In naam van de federale regering bied ik mijn oprechte medeleven aan haar naasten en wens ik hen veel moed toe in dit moeilijk moment. Ik bedank ook het voltallige medische personeel voor zijn professionalisme en beschikbaarheid.'

'Er zullen nog sterfgevallen volgen'

'We waren een van de laatste landen in West-Europa zonder sterfgeval, maar er zullen nog sterfgevallen volgen. Dat ligt helaas in de lijn van de verwachting', aldus viroloog Steven Van Gucht. 'Risicopatiënten zijn mensen die kwetsbaar zijn, we moeten als bevolking solidair zijn om zwakkeren in onze samenleving te beschermen. Ben je zelf een risicopatiënt: stel afspraken uit.'

 

'Onze gedachten gaan vandaag uit naar de familie, maar ook naar het medische personeel dat sinds de komst van het coronavirus ononderbroken aan de slag is, met professionalisme en koelbloedigheid', vult Brussels minister Maron aan. Beide ministers roepen de media op de rouwperiode van de familie van de overleden patiënt te respecteren.

In België zijn er inmiddels 314 besmettingen vastgesteld in België. Dinsdag werden 639 stalen geanalyseerd, 47 hebben positief getest op het sars-CoV-2-virus. Het gaat om zeven Brusselaars, elf Walen en 29 Vlamingen.


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in