Waarom de regering de limiet op duizend mensen legt
Foto: Photo News

Organisatoren van evenementen die binnen plaatsvinden, en waar minstens 1.000 mensen aanwezig zijn, kunnen het evenement het best uitstellen. Dat raadt de regering aan. Waarom? En waar steunt dit getal op?

Het gaat niet om een algemeen verbod, benadrukte premier Sophie Wilmès (MR) op een persconferentie waar de regeringen in ons land nieuwe maatregelen hebben aangekondigd. Maar om de verspreiding van het virus te stoppen, is het beter zulke evenementen te annuleren. Het voorstel geldt niet voor bijeenkomsten in de openlucht. Of er een verplichte afgelasting aan de orde is, moeten de betrokken burgemeesters bekijken.

Waarom ligt de grens op 1.000 mensen? In Het journaal op Eén zei premier Wilmès dat er natuurlijk geen strikte wetenschappelijke regel is dat het vanaf duizend mensen gevaarlijker wordt. Maar hoe groter het evenement in een afgesloten zaal, hoe meer gevaar er is voor een verspreiding van het virus. Ook andere landen hebben de grens gelegd op duizend mensen.

Wilmès zei in Het Journaal ook dat de regering nuttige maatregelen wou nemen die ook doenbaar zijn. Grote winkelcentra sluiten vindt ze bijvoorbeeld ondoenbaar. Bovendien bewegen mensen in winkelcentra terwijl concertgangers ter plaatse blijven.

De maatregelen zijn vooral nodig om een snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. Als het echt uitbreekt, is het te laat, aldus Wilmès.

Op Radio 1 had ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) het over het getal duizend. 'Waarom duizend? Duizend is het moment dat er veel virussen worden doorgegeven. Dat is wetenschappelijk onderbouwd. Hoe lager het aantal, hoe minder de verspreiding van het virus is. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen', aldus De Block.

Ook zij benadrukte dat de maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus te vertragen. ‘Onze curve blijft stijgen, maar we zitten nog niet aan de top ervan. Het is volgens wetenschappers nu het moment om nieuwe maatregelen te nemen om onze curve platter maken. We moeten vermijden dat in een te korte tijd te veel mensen ziek worden. Dat zou een enorme druk op de ziekenhuizen en het zorgpersoneel leggen, en dat zou een goede zorg bemoeilijken. Langer wachten is geen optie.’

'Ideale moment'

Het virus circuleert in beperkte mate op ons grondgebied, zegt ook viroloog Steven Van Gucht (hoofd van het Wetenschappelijk Comité, dat de coronacrisis opvolgt en de overheid adviseert). Waarmee hij bedoelt dat er nu ook mensen ziek zijn die niet terugkeerden uit Italië of een familielid/kennis hebben die terug is uit een getroffen land. Patiënten dus van wie we niet weten hoe ze besmet geraakt zijn.

'Dit is het ideale moment om die maatregelen in te roepen, omdat we nu de meeste hefboom kunnen genereren om een impact te hebben op het verdere verloop van de epidemie', zegt Van Gucht. Op die manier willen de autoriteiten de piek van de epidemie verlagen en verlaten in de tijd. Daardoor zal ons gezondheidssysteem minder belast worden en 'kunnen patiënten optimaal opgevangen en behandeld worden', aldus Van Gucht.

Oproep tot solidariteit

Hij gaat verder: 'Ik denk dat we echt moeten leren uit de voorbeelden van een aantal andere landen. Er zijn landen waarin ze er zeer goed in geslaagd zijn om deze epidemie in te dijken. Sommige landen hebben ze zelfs kunnen stopzetten door heel gedisciplineerd te reageren en het virus het heel moeilijk te maken om te verspreiden van mens tot mens.'

Van Gucht roept nu op tot solidariteit van de bevolking. 'Doe het niet voor jezelf, maar voor je medemens, voor de mensen die risico lopen op complicaties. Het is momenteel het enige echte wapen dat we hebben in de strijd tegen het virus. Het is een collectieve verantwoordelijkheid.'

Tot eind deze maand

De maatregelen blijven volgens De Block zeker tot eind deze maand gelden. Ze worden ook regelmatig geëvalueerd. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft samengezeten met de provinciegouverneurs om de maatregelen te bespreken. Zij zullen ze samen met de burgemeesters op het terrein moeten afdwingen. De Crem benadrukte dat manifestaties in de buitenlucht, zoals sportevenementen, kunnen doorgaan.

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort heeft alvast aangekondigd dat concerten met meer dan 1.000 mensen vanaf morgen verboden worden in Brussel. Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen, wacht nog wat af.

De Wever vraagt ook om een soort schadefonds voor organisatoren wier evenement wordt afgelast. Wilmès noemt dat bespreekbaar. 'Maar als we dit virus niet zouden proberen in te dijken, dan zou de economische schade nog veel groter kunnen zijn', aldus Wilmès.

Onderwijs en werk

Voor het onderwijs verandert er voorlopig niets. ‘We raden niet aan om scholen te sluiten, ook niet als er een aantal gevallen van besmetting is,’ zegt Wilmès.  Ze wijst er wel op dat dit de juiste maatregel is voor de huidige situatie. Mogelijk verandert dat in de toekomst. Meerdaagse schooluitstappen naar het buitenland vindt de premier geen goed idee. ‘Je weet niet hoe de situatie in een bepaalde regio evolueert, je kunt je daar dan ook moeilijk op voorbereiden’, klinkt het.

Ook vraagt het ministerie van Onderwijs in Vlaanderen de scholen om ouders (in de mate van het mogelijke) af te raden de kinderen te laten afhalen of brengen door de grootouders

Voor bedrijven adviseert de premier om werknemers aan te moedigen van thuis te werken, om zo besmetting te voorkomen. Wie glijdende werkuren heeft, krijgt ook het advies daar gebruik van te maken. Op die manier zitten er minder mensen samengepakt in de treinen en bussen. ‘Er is geen probleem om het openbaar vervoer te gebruiken, maar we weten dat er als er meer flexibiliteit is, het virus zich trager verspreidt.’

Het geven van handen en kussen als begroeting laten we voorlopig ook het best achterwege. ‘Ook al botst dat met onze gewoonten’, zegt Wilmès daarover.