Huiszoeking bij Staatsveiligheid na klacht voormalig geheim agent
Didier Reynders. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa

Na een klacht van Nicolas Ullens de Schooten, een ex-agent van de Staatsveiligheid, werden vrijdag huiszoekingen uitgevoerd bij de Staatsveiligheid en het Comité I. Dat schrijft Le Soir maandag.

‘De Staatsveiligheid verleent haar volledige medewerking aan het onderzoek en zal antwoorden op alle vragen’, aldus Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, aan Le Soir.

Nicolas Ullens de Schooten diende in de herfst van vorig jaar klacht in wegens doodsbedreigingen en belaging tijdens het uitoefenen van zijn vroegere functies. Hij voerde toen onderzoek naar feiten van corruptie, witwas en criminaliteit in België en het buitenland. De klacht was gericht tegen Didier Reynders, intussen Europees commissaris voor Justitie en Mensenrechten geworden, en zijn medewerker Jean-Claude Fontinoy.

Volgens Ullens de Schooten werd er druk uitgeoefend en werden bedreigingen geuit in onder meer het dossier Kazachgate en de Libische fondsen. Ook functionarissen van het Comité I, belast met het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, werden in de klacht geviseerd.

Volgens Le Soir werden twee onderzoeken geopend, een naar de beschuldigingen tegen Reynders en geleid door het parket-generaal van Brussel. Het andere onderzoek neemt alle andere beschuldigingen onder de loep, en wordt geleid door rechter Michel Claise. In het kader van dat laatste onderzoek vonden de huiszoekingen van vorige vrijdag plaats.

Ullens de Schooten had vorig jaar ook al beschuldigingen van corruptie geuit aan het adres van Reynders. Het parket van Brussel seponeerde dat dossier toen ‘bij gebrek aan enig misdrijf’.