Nabestaanden van 298 slachtoffers MH17 plaatsen evenveel stoelen aan Russische ambassade in Nederland
Foto: EPA-EFE

In de aanloop naar het strafrechtelijke onderzoek van de neergeschoten vlucht MH17 hebben de nabestaanden van de slachtoffers 298 lege stoelen geplaatst voor de Russische ambassade in Den Haag. Een stoel per slachtoffer die om het leven is gekomen bij de crash.

De initiatiefnemers van de Werkgroep Waarheidsvinding MH17 stellen met de lege stoelen de houding van Rusland aan de kaak. Het land heeft volgens de werkgroep het onderzoek naar de ramp doelbewust tegengewerkt.

Zo hebben de Russen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto gesteld tegen de oprichting van een internationaal tribunaal dat de ramp van MH17 zou kunnen berechten, waardoor het proces nu voor een Nederlandse rechtbank gevoerd wordt. Ook met informatieoverdracht naar de Nederlandse onderzoekers wordt getalmd. De Russische autoriteiten ontkennen al van in het begin elke betrokkenheid bij de ramp.

Nabestaanden van 298 slachtoffers MH17 plaatsen evenveel stoelen aan Russische ambassade in Nederland
Foto: REUTERS

In Schiphol begint de rechtbank van Den Haag maandag het proces tegen vier verdachten, drie Russen en een Oekraïner, voor het neerhalen van het vliegtuig van Malaysian Airlines, MH17 op 17 juli 2014. Het vliegtuig was neergeschoten door een BUK-raket boven Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. Alle 298 inzittenden, voornamelijk Nederlanders, kwamen om het leven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig