Bart De Wever wil dat de deelstaten aan zet komen
Foto: BELGA

In de zoektocht naar een nieuwe federale regering vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de koning de deelstaten aan zet moet brengen. Dat heeft hij zondagmiddag gezegd in VTM Nieuws.

Maandag moeten de opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) verslag uitbrengen bij de koning. De twee parlementsvoorzitters tasten de voorbije weken de mogelijkheden af om te komen tot een Vivaldicoalitie, met liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten. Maar de CD&V houdt de boot voorlopig af. De christendemocraten blijven aandringen op een meerderheid aan Vlaamse kant, met N-VA dus.

CD&V lanceerde dit weekend een online ledenbevraging. De partijtop wil weten hoe de leden denken over de koers die CD&V vaart. ‘Ik denk dat die partij onder een grote druk staat’, zei De Wever zondag in VTM Nieuws.

De Wever voelt zich ‘in de steek gelaten’ door Open VLD omdat die wél al langer bereid is om een paars-groene coalitie te maken, zonder N-VA dus. De Wever hoopt op een koersverandering na de voorzittersverkiezingen bij Open Vld eind maart.

De Wever herhaalt zijn pleidooi voor een grote hervorming van het land. In de huidige formatiecrisis is het volgens de N-VA-voorzitter tijd om de deelstaten aan zet te brengen. ‘Je moet de tent verbouwen. Je moet daarbij vertrekken van de niveaus die wel functioneren en dat zijn de deelstaten’.

Op de vraag of hij zelf een opdracht van de koning zou aanvaarden zei De Wever dat hij dat enkel samen met PS-voorzitter Paul Magnette wil doen, maar dat hij geen indicatie heeft dat de PS-voorzitter daartoe bereid is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in