Ongeveer zestien miljoen mensen, een kwart van de Italiaanse bevolking, wordt door de Italiaanse regering deels in quarantaine gezet. Mensen worden aangeraden thuis te blijven. Maar ook in de rest van het land wordt de bewegingsvrijheid van de bevolking sterk ingeperkt.

De Italiaanse regering breidt de gebieden waar strenge voorzorgsmaatregelen worden genomen tegen het nieuwe coronavirus flink uit tot de hele regio Lombardije en veertien nabijgelegen provincies. Dat heeft premier Giuseppe Conti vannacht aangekondigd op een persconferentie.

Het gaat naast Lombardije om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië. Ook Milaan, de belangrijkste stad in de regio Lombardije en het kloppende hart van de Italiaanse economie, wordt hierdoor getroffen.

Mensen in de regio mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken, zoals scholen maar ook musea zijn gesloten.Trouwpartijen en begrafenissen worden opgeschort. Bars en restaurants mogen alleen openblijven als er een minimumafstand tussen mensen van één meter wordt gehandhaafd. Reizen van en naar andere regio’s en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder enorm strenge voorwaarden, bijvoorbeeld als iemand moet verhuizen.

De maatregelen gelden tot ten minste 3 april.

Tot nu toe had Italië elf dorpen met een gezamenlijke bevolking van 50.000 mensen in de regio Lombardije en delen van het gebied rond Venetië in quarantaine geplaatst.

Ook in de rest van het land worden maatregelen getroffen. Cinema's, theaters, musea, speelhallen, dansscholen, discotheken en gelijkaardige locaties in het hele land gaan dicht. Sportcompetities worden opgeschort, maar sommige zouden toch kunnen doorgaan achter gesloten deuren. Eerder al sloot de regering scholen en universiteiten in het land tot midden maart.

Waarom is Italië zo hard getroffen?

Zondagavond werd bekend dat het aantal in Italië geconstateerde gevallen van het nieuwe coronavirus was gestegen tot 7.375. In totaal zijn 366 mensen overleden. Daarmee is Italië het zwaarst getroffen van heel Europa. Van alle patiënten zijn er 622 volledig hersteld.

Er circuleren verschillende hypotheses over waarom het nieuwe ­coronavirus precies in Italië zo hard toeslaat. Het lijdt weinig twijfel dat er in het land in de beginfase breder getest is dan elders in Europa. De eerste anderhalve week ging het om 30.000 tests. Het ziekenhuis van Codogno, in Lombardije, is met de vinger gewezen, omdat de eerste coronapatiënt, de 38-jarige Mattia, voorbarig van de spoed naar huis gestuurd werd. De man werd in verband gebracht met de eerste negentig ­besmettingen in Lombardije. Maar inmiddels wordt ervan uitgegaan dat het coronavirus al weken in Noord-Italië circuleerde toen Mattia opgenomen werd.

Het is ook de vraag of Italië, dat jaarlijks door twee miljoen Chinezen wordt bezocht, deze uitbraak überhaupt had kunnen vermijden. Italië nam als eerste Europese land ingrijpende maatregelen, zoals de quarantaine van meer dan 50.000 inwoners in Lombardije en Veneto, en nu de sluiting van ­alle scholen en universiteiten tot midden maart. The New York Times geeft een demografische verklaring voor de hoge tol die uitgerekend Italië betaalt: het virus treft vooral ouderen, en Italië heeft nu eenmaal de oudste bevolking van Europa en op Japan na, de oudste ter wereld.

OPROEP: Verblijft u in het quarantainegebied in Noord-Italië? Wie zijn verhaal met ons wil delen, kan dat door een e-mail te sturen naar weblog@standaard.be.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in