Drie keer zoveel doping ontdekt in postpakketten in jaar tijd
Themabeeld. Foto: ISTOCKPHOTO

Het afgelopen jaar zijn in postpakketten drie keer meer dopingproducten voor menselijk gebruik ontdekt. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) ziet verontrustende tendensen, met steeds meer producten, grote winsten voor de criminelen en een lage pakkans, zo schrijft De Tijd zaterdag.

Het voorbije jaar zijn in ons land 5.454 internationale postpakketten onderschept met illegale geneesmiddelen. Dat zijn er iets minder dan in 2018, toen 5.702 pakketten zijn gevonden.

De douane heeft daarentegen wel opvallend veel meer dopingproducten onderschept die bedoeld zijn voor menselijk gebruik. Als er in 2018 nog sprake was van 283 producten, dan waren dat er vorig jaar al 829, bijna drie keer zoveel, blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG.

In de onderschepte postpakketten, die variëren van kleinere omslagen met pillen tot grote pakken, vond de speciale onderzoekseenheid van het FAGG zowel anabolen, die de spieropbouw bevorderen, als middelen om de negatieve effecten daarvan tegen te gaan, zoals ‘clomifeen’. Sporters gebruiken dat product na een anabolenkuur om de aanmaak van testosteron sneller te normaliseren.

‘Verontrustende tendensen’

Er zijn ook veel pakketten ontdekt met ‘DHEA’, een pro-hormoon en een precursor van testosteron, dat kan dienen als doping of als middel voor een antiverouderingstherapie.

Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), die bevoegd is voor de politie, ziet verontrustende tendensen. ‘Dit is een aantrekkelijke markt voor de georganiseerde criminaliteit wereldwijd, met een hoog rendement en een kleine pakkans’, erkent de minister in een parlementair antwoord aan Open VLD-senator Carina Van Cauter. De Crem verwacht tegen juni een studie om gezondheidswerkers nog meer te sensibiliseren over dopinggebruik.