AB en Huis van het Nederlands verliezen 100.000 euro subsidie
Foto: BELGA

De Ancienne Belgique en het Huis van het Nederlands Brussel moeten het met ongeveer 100.000 euro minder aan subsidies doen die ze voorheen kregen vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dat schrijft Bruzz en wordt bevestigd aan Belga. De subsidies gaan evenwel niet verloren, maar worden herbestemd.

Het gaat om twee verschillende subsidielijnen die nu een andere invulling krijgen. Maar VGC-collegeleden Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (One.Brussels-SP.A) verduidelijken dat er niet bespaard wordt. De 96.000 euro subsidie die de Ancienne Belgique voorheen kreeg om Brusselse muziekinitiatieven te ondersteunen, wordt nu geïnvesteerd in projecten met speciale aandacht voor de individuele kleine kunstenaar.

‘Die beslissing komt er na een advies van een onafhankelijke adviescommissie’, zegt Smet, VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur.

De 100.000 euro subsidie voor het Huis van het Nederlands Brussel gaat de komende jaren naar projecten taalondersteuning voor studenten aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en de hogeschool Odisee.

Die beslissing komt er nadat de Vlaamse regering in september 2019 besliste om de graduaatsopleidingen te integreren in het hoger onderwijs. Die zorgen voor nieuwe studentengroepen en uit een rapport van de Vlaamse Hogescholenraad blijkt nu dat deze studenten nood hebben aan extra taalondersteuning.

‘Zo willen we de slaagkansen van deze graduaatsstudenten en toekomstige leerkrachten verhogen en hen meteen ook aanmoedigen om meertalig te worden’, meldt Gatz, VGC-collegelid bevoegd voor Nederlandstalig Onderwijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig