Impact nieuw coronavirus op restaurants beperkt
Themabeeld Foto: iStock

De impact van de coronavirusepidemie op de Vlaamse restaurants is voorlopig beperkt. Dat blijkt uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen bij restauranthouders.

Een groot deel van de restaurants, twee derde volgens Horeca Vlaanderen, ondervindt geen impact van het nieuwe coronavirus. ‘Tien procent geeft aan dat er meer annuleringen zijn van reeds gereserveerde tafels dan normaal. 18 procent stelt vast dat er minder wordt gereserveerd voor de toekomst’, zegt ceo Matthias De Caluwe. Zeven procent van de restauranthouders moest maatregelen nemen met betrekking tot het personeel. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanvragen van economische werkloosheid.

Voorzorgsmaatregelen

Voorts blijkt dat bijna twee derde (63 procent) van de restauranthouders ook al extra voorzorgsmaatregelen neemt. ‘Dat kan bijvoorbeeld zijn: een infoposter ophangen, extra handgel voorzien, de tafels wat extra poetsen, enzovoort’, aldus De Caluwe.

De topman van Horeca Vlaanderen roept de Vlaming op om voorzichtig te zijn, maar vooral ook om op restaurant te blijven gaan. ‘Culinair genieten zit in het DNA van de Belg. Dus blijf dat zeker doen’, zegt De Caluwe. ‘Neem de voorzorgsmaatregelen, zoals regelmatig je handen wassen, goed in acht. Maar maak vooral dat ons economisch landschap niet stilvalt.’