Marathonloper en verpleger Koen Naert over afgelastingen door coronavirus: “Dat doen ze niet zomaar, er moet iets ernstigs aan de hand zijn”
Foto: Hollandse Hoogte / Marc van der Stelt | MS Fotografie

Het WK halve marathon in het Poolse Gdynia wordt vanwege het coronavirus uitgesteld naar oktober. Pech voor Koen Naert, maar hij begrijpt de beslissing: “Ik denk dat we niet half weten wat het coronavirus inhoudt. Er worden heel veel maatregelen getroffen en dat doen ze niet zomaar.”

De wedstrijd stond op 29 maart op het programma. Europees marathonkampioen Koen Naert zou er als een van de 25.000 deelnemers aan de start verschijnen. Door een voetblessure zag de West-Vlaming zijn voorbereiding op de Olympische Spelen verstoord en in Gdynia wilde hij de conditie testen.

De organisatie laat weten dat het WK wordt verplaatst naar 17 oktober.

Koen Naert is niet verbaasd dat de wedstrijd wordt uitgesteld . De Europese kampioen op de marathon zou er normaal zijn vorm testen in aanloop naar de olympische marathon op 9 augustus in Sapporo. “Het is geen verrassing voor mij, ik had het voelen aankomen. Ik ben vooral blij met de vroege communicatie. Atleten moeten full focus naar hun doel kunnen werken. Als er twijfel is over wel of niet doorgaan is dat niet leuk. Nu is er duidelijkheid en kunnen er andere doelen gesteld worden.”

Waar Naert zich wel zorgen over maakt, is de vraag of de Spelen kunnen doorgaan. Het coronavirus houdt stevig huis in Japan momenteel. “Ik hoop dat er ook snel duidelijkheid komt over de Spelen, want alle laatste beslissingen over boekingen voor de stages en voorbereidingen moeten dringend genomen worden nu.”

Ook los van de sportieve gevolgen is Naert als gediplomeerd verpleger bekommerd om het virus en de mogelijke gevolgen. “Ik denk dat we niet half weten wat het inhoudt. Er worden heel veel maatregelen getroffen en dat doen ze niet zomaar, dus er moet wel degelijk iets ernstigs aan de hand zijn”, klinkt het.