Overheid vraagt schoolreizen naar Italië en bepaalde regio's in Frankrijk uit te stellen
Pisa, een frequente stop op de Italiëreis Foto: AP

Buitenlandse Zaken raadt scholen af om naar Italië te trekken in de paasvakantie. Dat staat in het vernieuwde reisadvies. Ook reizen naar bepaalde getroffen gebieden in Frankrijk worden afgeraden.

‘Het wordt aangeraden om Belgische schoolreizen naar Italië uit te stellen tot nader order’, staat te lezen op het vernieuwde reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken. De beslissing komt er in navolging van de beslissing van de Italiaanse autoriteiten waarbij schoolreizen in Italië worden afgeraden.

‘We hebben beslist om dit expliciet te vermelden omdat we hier heel wat vragen over krijgen’, zegt Karl Lagatie, woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Goffin (MR). ‘Eigenlijk stond dit al impliciet te lezen in de regels die Italië zelf had uitgestuurd.’

Heel wat secundaire scholen trekken jaarlijks of tweejaarlijks naar Italië. De Italiëreis is voor heel wat studenten een sluitstuk van hun middelbare schoolcarrière.

Buitenlandse Zaken raadt voorlopig niet af naar Italië te reizen. Het vertrouwt op de lokale autoriteiten en raadt aan hun instructies te volgen. Eerder vandaag pleitte viroloog Van Ranst al voor een strenger reisadvies voor Italië.

‘De meeste patiënten besmet met het nieuwe coronavirus in ons land komen terug uit Noord-Italië. Via die reizen naar daar wordt het virus dus naar ons land gebracht’, zei Van Ranst. ‘Wanneer we de epidemie willen indammen, moeten we dus vermijden dat daarheen wordt gereisd. Anders is het dweilen met de kraan open’, aldus Van Ranst.

Ook in een update van het reisadvies voor Frankrijk raadt de federale overheidsdienst schoolreizen naar bepaalde getroffen gebieden af. De Franse autoriteiten beslisten om de schoolreizen op te heffen in regio's waar het virus circuleert. Die liggen in de departementen Oise ten noorden van Parijs, de Haute-Savoie in de Alpen, de Morbihan in Bretagne en de Haut-Rhin, in het oosten aan de grens met Duitsland en Zwitserland.

'Ingevolge de beslissing van de Franse autoriteiten om de schoolreizen op te heffen in de zogenaamde cluster-regio's worden Belgische scholen aangeraden om schoolreizen naar deze zones tot nader order uit te stellen.'