Beelden van harde optreden Griekse kustwacht tegen vluchtelingen
Foto: rr
De Turkse overheid gaf beelden vrij waarop te zien is hoe de Griekse kustwacht een bootje met vluchtelingen wil doen kapseizen of zinken.

Op de video hieronder zien we hoe de Griekse kustwacht met een grote boot eerst vlakbij het rubberen bootje met vluchtelingen vaart om hoge golven te maken. Daarna belagen de kustwachters de bootvluchtelingen met scherpe voorwerpen. Eén van hen vuurt ook waarschuwingsschoten af in het water.

Volgens de Turkse autoriteiten die de video hebben verspreid, heeft Turkijke de vluchtelingen uiteindelijk gered uit het water.

De video past in een propaganda-oorlog tussen Griekenland en Turkijke rond het lot van duizenden migranten die vanuit Turkije naar Griekenland en Europa willen komen.

Eerder vandaag is volgens de Griekse kustwacht een jongen omgekomen bij de kust van het eiland Lesbos. Volgens de Grieken hadden de 48 passagiers van een vluchtelingenbootje met opzet dat vaartuig tot zinken gebracht, precies om gered te worden uit het water. Eén van hen, een kind, overleefde dit niet. Het kind zoiu het eerste slachtoffer zijn van de vluchtelingencrisis aan de Turks-Griekse grens.