Pete Buttigieg stapt uit de race om de Democratische kandidaat te worden bij de presidentsverkiezingen in de VS. Dat heeft hij zondag bevestigd. Hij zei dat hij uit de voorverkiezingen stapt om ‘onze partij en ons land te helpen verenigen’.

Pete Buttigieg stopt als presidentskandidaat VS
Foto: AFP

Begeleid door zijn echtgenoot zei de oud-burgemeester van South Bend, Indiana, tijdens een toespraak in zijn stad dat zijn ‘pad’ naar de Democratische nominatie ‘zich sloot’ na zijn zwakke resultaat zaterdag in South Carolina. 'Vanavond (zondagavond plaatselijke tijd, red.) maak ik de moeilijke beslissing om mijn presidentscampagne op te schorten', zei Buttigieg in zijn thuisstad. 'Maar ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we een Democratische president hebben in januari.'

Zijn aankondiging kwam er kort nadat een medewerker van Buttigieg zijn besluit had bekendgemaakt aan de media en een dag na de grote overwinning van oud-vicepresident Joe Biden bij de voorverkiezingen in de staat South Carolina. Biden won daar 48,5 procent, Buttigieg kwam op de vierde plaats met 8,2 procent.

Buttigieg kreeg tijdens de eerste voorverkiezingen van zijn Democratische partij in Iowa nog de meeste gedelegeerden achter zich, maar de daaropvolgende verkiezingen verliepen een stuk minder voor hem. ‘We moeten erkennen dat, in deze fase van de race, de beste manier om trouw te blijven aan onze doelstellingen is om ons terug te trekken en te helpen onze partij en ons land te verenigen’, aldus Buttigieg (38) tegen zijn aanhangers. Buttigieg kiest er dus voor om niet deel te nemen aan 'Super Tuesday', de dag waarop er voorverkiezingen zijn in veertien staten. Hij wil de stemmen van de Democraten niet verder verdelen. Dat is mogelijk goed nieuws voor Joe Biden, die ook vist in de vijver van gematigde Democratische kiezers, net zoals Buttigieg.

Buttigieg was pas 29 toen hij burgemeester werd van zijn relatief kleine geboorteplaats South Bend, 100 kilometer ten oosten van Chicago. Daarvoor studeerde hij aan Harvard en deed een missie in Afghanistan. Hij is openlijk homo en getrouwd, wat nieuw is in Amerikaanse verkiezingscampagnes.

LEES OOK. PETE BUTTIGIEG: Wel jong, niet hetero

Pete Buttigieg heeft allesbehalve een gemakkelijke familienaam. Hoe spreek je 'Buttigieg' juist uit? We leggen het onze redactie voor in de video hieronder.

 

Correctie 02/03/2019: In dit artikel stond aanvankelijk dat Buttigieg in Iowa de meeste stemmen haalde. Dat klopt niet, Bernie Sanders haalde er nog meer stemmen. Wel wist Buttigieg er meeste gedelegeerden achter zich te krijgen.