Bashir Abdi na zijn fenomenaal record: 'Elke marathon die ik loop lijkt beter te gaan'
Foto: AFP

Bashir Abdi heeft op de marathon van Tokio voor een stunt van formaat gezorgd. Hij finishte als tweede in de eerste Major van het seizoen en verpulverde zijn eigen Belgisch record naar 2u04:49. De Gentenaar wordt zo de tweede snelste Europeaan aller tijden.

Het Belgisch record van Abdi, die al zeker was van de Spelen, stond sinds de marathon van Chicago in oktober op 2u06:14. Daar deed hij in Tokio dus nog eens 1:25 af. De winst was voor de Ethiopiër Birhanu Legese in 2u04:15. De Ethiopiër Sisay Lemma vervolledigde de top drie in 2u04:51.

Na tien kilometer passeerde Abdi als vijftiende, daarna zette hij een fenomenale inhaalrace in. Halverwege kwam hij door als twaalfde in 1u02:00. Na 30 kilometer was hij nog altijd ‘slechts’ elfde, maar de ervaren marathonloper weet dat het dan pas echt begint. Na 35 kilometer was onze landgenoot zesde, na 40 kilometer derde om in de slotmeters nog een plaats te winnen en als tweede binnen te lopen.

Voor Abdi is het na Londen in april en Chicago in oktober de derde verbetering van het nationale record in tien maanden tijd. Met zijn 2u04:49 komt hij op de tweede plaats op de Europese ranking aller tijden, na de Turk Kaan Kigen Ozbilen, die in december 2u04:16 lukte. De Brit Sir Mo Farah is derde op die lijst met 2u05:11.

Net als zowat alle sterke marathonlopers tegenwoordig liep Abdi zondag op een schoen van Nike, maar hij koos niet voor de meest recente en omstreden Alphafly. De Gentenaar trok net als in Chicago de Vaporfly Next% aan om zijn Belgisch record nog eens flink bij te stellen.

'Elke marathon die ik loop lijkt beter te gaan dan de vorige'

'Ik heb geen woorden om te beschrijven hoe blij en dankbaar ik ben', reageerde Abdi achteraf. 'Ik wil iedereen bedanken die aan mijn zijde stond voor de geweldige steun die ze mij hebben gegeven. Elke marathon die ik loop lijkt beter te gaan dan de vorige en ik vind het heerlijk om te zien hoe het harde werk zijn vruchten afwerpt. Deze tweede plaats en tijd van 2:04.51 geeft me veel vertrouwen voor wanneer we later dit jaar terugkeren naar Japan voor de Olympische Spelen. Ik hoop ook om ooit het Europees record te breken.'

'Ik had heel hard voor deze marathon getraind en stiekem had ik op deze prestatie gehoopt. Het is een geweldige dag geworden. Ik was in mijn laatste kilometers een stuk sneller dan winnaar Birhanu Legese. Daar heb ik hard op getraind en het is gevolg van de hoogtestage die ik deed. Daar kon ik zelfs mannen die ik vroeger niet kon volgen toch eraf lopen. Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld.'