Griekenland aanvaardt tijdelijk geen asielaanvragen, opnieuw rellen aan Turkse grens
Vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens. Foto: afp

De Griekse grenspolitie heeft zondag voor de tweede dag op rij mensen gearresteerd die vanuit Turkije illegaal de grens wilden oversteken. De politie heeft traangas gebruikt tegen een groep van 500 immigranten die met stenen gooiden bij pogingen de grens over te komen. Ondertussen heeft de Griekse regering laten weten geen asielaanvragen meer aan te nemen door de noodsituatie.

Griekenland aanvaardt een maand lang geen nieuwe asielaanvragen en roept de noodsituatie uit bij de grenzen. Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zondagavond via Twitter aangekondigd.

Frontex, het Europese agentschap dat instaat voor de controle van de buitengrenzen, heeft zijn alertniveau aan de grens met Turkije zondag opgetrokken tot een hoog niveau. Dit nadat Turkije vrijdag had aangekondigd dat het migranten die naar Europa willen reizen, niet langer zal tegenhouden.

'We hebben een vraag tot bijkomende hulp ontvangen vanuit Griekenland. We hebben al een aantal maatregelen genomen voor technische bijstand en extra mankracht in Griekenland', aldus Frontex vanuit Brussel.

Europees Commissaris voor Migratie Margaritis Schinas schreef op Twitter dat hij een buitengewone vergadering van de ministers van Binnenlandse Zaken heeft gevraagd, waar de vluchtelingencrisis zou worden besproken.

Ook in Cyprus wordt de toestand van nabij opgevolgd. Frontex telde tot voor kort 400 personeelsleden op de Griekse eilanden, en een kleine groep agenten in de Griekse regio Evros, aan de grens met Turkije. Ook in Bulgarije heeft Frontex 60 agenten.

Turkije dreigde vrijdag

Dit alles is een reactie op wat Turkije vrijdag aankondigde. President Erdogan zei toen dat zijn land migranten die naar Europa willen reizen, niet langer zal tegenhouden. Volgens de Griekse autoriteiten en de Verenigde Naties bevinden zich in het grensgebied intussen zowat 13.000 migranten, onder wie ook families met kleine kinderen. 

Griekenland houdt de poort naar Europa  evenwel dicht. De Griekse viceminister van Defensie, Alkiviadis Stefanis, had het over 9.600 pogingen om de grens over te steken in de nacht van zaterdag op zondag, met een hoogtepunt om twee uur ’s nachts op een plek waar geen hek staat. Zondag moest de politie traangas gebruiken tegen een groep van 500 immigranten die met stenen gooiden bij pogingen de grens over te komen.

Hoeveel aanhoudingen precies zijn gedaan door de Griekse politie, is onbekend. Zaterdag waren al 66 mensen aangehouden.

De oorzaak van de aankondiging van Erdogan is de Syrische oorlog in Idlib, waar meer dan een miljoen mensen zijn ontheemd, velen van hen willen wanhopig de grens met Turkije over. Maar Turkije wil die nieuwe vluchtelingen niet meer opnemen. Het land vangt al veel ontheemden op.

De Europese Commissie verwacht dat Erdogan de vluchtelingendeal met Europa niet opzegt. Het is trouwens niet duidelijk of de grenzen ook écht open staan, of Erdogan vooral aan signaal wil geven aan Europa om de situatie in Syrië ernstig te nemen.