Erdogan beweert ‘grens met Europa te hebben opengezet’ voor migranten
Foto: via REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag gezegd dat Turkije migranten de grens met Europa voortaan onbelemmerd laat oversteken. Hij doet dat naar eigen zeggen omdat de Europese Unie niet genoeg zou helpen met het bezweren van de vluchtelingencrisis.

Volgens Erdogan staken daardoor al 18.000 migranten de grens over, een cijfer dat onmogelijk te bevestigen is. Bewijzen die die bewering zouden staven, leverde de Turkse president niet.

Een dag eerder hadden Turkse functionarissen al aangegeven dat ze vluchtelingen die naar Europa willen niet langer zouden tegenhouden.

Erdogan bevestigde die koerswijziging zaterdag en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat. ‘We gaan de deuren niet sluiten’, aldus Erdogan. Hij zei te verwachten dat tot en met zondag tussen de 25.000 en 30.000 migranten Europa zullen binnentrekken.

Bulgarije ontkende zaterdag dat er problemen waren aan zijn grens, nadat het land de controles heeft opgevoerd. 'Er is nul migratie aan onze grens met Turkije', aldus premier Boyko Borisov. Hij kondigde ook aan 'een groot treffen' in Bulgarije voor te bereiden, waar Erdogan maar ook vertegenwoordigers van de EU aanwezig zouden zijn.

Griekenland bericht dan weer dat de Griekse politie zaterdag traangas ingezet om duizenden migranten tegen te houden die vanuit Turkije de grens probeerden over te steken. Dat gebeurde aan de grensovergangen van Kastanies en Pazarkule. Op de Turkse staatstelevisie waren beelden te zien van vluchtelingen onder wie kinderen, die de rivier aan de Turkse grensstad Edirne met Griekenland overstaken. Zowat drieduizend mensen zouden er de nacht hebben doorgebracht, in de kou en regen.

De migratiegolf kwam de afgelopen weken opnieuw op gang door het hevige geweld in de Syrische provincie Idlib. Bij een luchtaanval kwamen ook 34 Turkse militairen om het leven. De aanval werd volgens Ankara uitgevoerd door het Syrische of het Russische leger.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in