Noodnummer 1722 geactiveerd, kans op storm of wateroverlast
Themabeeld. Foto: Fred Debrock

Omwille van het risico op storm of wateroverlast is zaterdagochtend het noodnummer 1722 geactiveerd. In Brussel zijn de parken dicht, in het oosten zijn de skipistes dan weer open.

Het nummer 1722 is geen noodnummer, maar dient om de noodcentrales 112 vrij te houden voor personen die in gevaar zijn. Mensen kunnen zich wenden tot het nummer 1722 om bijvoorbeeld de hulp van de brandweer in te roepen bij een ondergelopen kelder of wateroverlast op de openbare weg.

Het KMI voorspelt voor zaterdag buien met rukwinden van 70 tot 90 kilometer per uur. Daarmee krijgen we voor de vierde keer op een rij een onstuimig weekend. Wie gehoopt had om de laatste dagen van de krokusvakantie nog eens met de kinderen naar buiten te gaan, is eraan voor de moeite. Storm Jorge zal ook in onze contreien voor wind, regen en grijs weer zorgen. En dat na ‘Ciara’ (9 februari) en ‘Dennis’ (16 februari). Normaal gezien had de storm van dit weekend overigens ‘Ellen’ moeten heten, maar omdat deze storm voor het eerst door de Spaanse weerdiensten officieel benoemd werd, krijgen we dus een ‘Jorge’ over de vloer.

Guur weekend

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat wij evenveel last zullen ondervinden als de Spanjaarden of Britten, maar ook ons staat een guur weekend te wachten. ‘Het zal winderig zijn. In het binnenland rukwinden tot 80 kilometer per uur, aan de kust kan dat nog meer zijn. Tot 90 kilometer per uur’, zegt KMI-weerman Frank Deboosere aan Het Nieuwsblad.

Behalve wind krijgen we ook opnieuw regenbuien. ‘Het wordt andermaal een heel grillig weekend, met veel wind en regen. Maar het zal niet te vergelijken met de stormen Ciara of Dennis. 100 of 110 kilometer per uur zie ik nu niet op de weerkaarten, maar we moeten het voortdurend opvolgen.’

 

Sneeuwpret

De Brusselse parken die in het beheer zijn van Leefmilieu Brussel zijn sinds vrijdagavond 18 uur gesloten. Dat blijven ze tot zondagochtend 8 uur gesloten omdat er opnieuw hevige rukwinden worden voorspeld. Ook het Ter Kamerenbos, dat beheerd wordt door de stad Brussel, sluit zaterdagmiddag de deuren.

In de provincies Luik en Luxemburg gingen dan weer vijftien skipistes open. In de Oostkantons viel de afgelopen dagen tot 30 centimeter sneeuw. Dat lokte vrijdag nog een duizendtal skiërs naar het gebied. ’Vandaag is de uitgelezen dag om te skiën in ons land. Zaterdag zal er nog wel sneeuw liggen, al zullen de weersomstandigheden om te skiën niet zo aangenaam zijn. Veel wind, grijs en mistig.’