VS pleiten in VN-Veiligheidsraad voor ‘volledige steun’ aan Turkije
Kelly Craft, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Foto: REUTERS

Tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad heeft Washington vrijdag verklaard dat het volledig achter Turkije staat. Dat land spreekt van ‘ongerechtvaardigde’ aanvallen op zijn posities in Syrië. De Russische ambassadeur zei dan weer ‘bereid te zijn mee te werken aan een de-escalatie’.

‘Turkije heeft onze volledige steun om zichzelf te verdedigen tegen ongerechtvaardigde aanvallen op Turkse observatieposten die hebben geleid tot de dood van hun strijdkrachten’, zei Kelly Craft, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN. Ze noemde de aanval ‘barbaars’ en wees met de beschuldigende vinger naar de Russische en Syrische regeringen.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, verklaarde op zijn beurt dan weer dat Rusland bereid is om te werken aan een de-escalatie ‘met iedereen die dat wenst’.

Donderdag hekelde Nebenzia nog dat de Veiligheidsraad te veel vergaderingen over Syrië houdt, maar vrijdag gaf de diplomaat toe dat ‘de situatie in de regio verslechterd en ernstig gespannen is’. ‘Een Russische delegatie is momenteel in Ankara om de situatie te stabiliseren’, zei hij tijdens de spoedvergadering, die bijeengeroepen was op verzoek van België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Estland en de Dominicaanse Republiek.

Nebenzia benadrukte dat Moskou geen deel had aan de aanvallen van de voorbije dagen, waarbij volgens Ankara in totaal 34 Turkse soldaten zijn gedood. ‘De Turken informeren de Russen voortdurend over hun posities, die worden doorgegeven aan het Syrische leger om hun veiligheid te garanderen’, zei de Russische ambassadeur. ‘De coördinaten van de Turkse posities die het doelwit waren van de invallen op donderdag waren niet gegeven.’

Turkije dreigt met geweld

Naar aanleiding van die aanvallen had de Turkse ambassadeur bij de VN er vrijdag nog mee gedreigd ‘geweld te zullen gebruiken’ om wraak te nemen op Syrië.

‘Als Syrië door schade en schande wijs wil worden, dan zal dat zo zijn’, stelde ambassadeur Feridun Hadi Sinirli Olu op de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York. ‘Turkije wil geen oorlog. Maar Turkije zal er niet over twijfelen om geweld te gebruiken als en wanneer zijn veiligheid is bedreigd’, klonk het nog.

Op zijn beurt riep VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op tot de-escalatie. ‘Zonder snelle actie groeit het risico op escalatie met het uur en het zijn de burgers die daarvoor de grootste prijs betalen’, zei Guterres.