De Franse actrice Adèle trapte het foeterend af op de Franse filmprijzen toen Roman Polanski een César won voor beste regisseur voor 'J'accuse'. Marlène Schiappa, de Franse staatssecretaris voor Gelijkheid, steunt de jonge actrice die eerder dit jaar de Franse regisseur Christophe Ruggia beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag.

Met 12 nominaties was ‘J’accuse’ van Polanski de grootste kanshebber voor de Franse filmprijzen. Dat leidde de afgelopen dagen, maar ook vrijdag, tot heel wat protest. Dat hij dan ook nog de nominatie voor beste regisseur wist te verzilveren was er voor velen te veel aan.

Actrice Adèle Haenel, die in Frankrijk een van de gezichten van de #MeToo-beweging is, stapte foeterend op toen Polanski zijn César won. In haar zog verlieten nog anderen de zaal. Haenel beschuldigde eerder dit jaar de Franse regisseur Christophe Ruggia van grensoverschrijdend gedrag dat plaatsvond tussen haar twaalfde en vijftiende. 'La honte' ('Schande') en 'Bravo aan pedofilie', riep de actrice verontwaardigd na het verlaten van de zaal.

‘Polanski eren, is spuwen in het gezicht van alle slachtoffers’, zei actrice Adèle Haenel eerder deze week. De Pools-Franse filmmaker werd recentelijk opnieuw beschuldigd van verkrachting, door voormalig model Valentine Monnier. Daarnaast werd hij in 1977 al aangeklaagd voor de aanranding van een dertienjarig meisje in de VS. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken.

Aan de Franse nieuwssite Médiapart verklaarde de actrice dat de Académie des Arts et Techniques du Cinema, die verantwoordelijk is voor de filmprijzen, hiermee vrouwen het zwijgen oplegt. 'Ze wilden de mens en de kunstenaar van elkaar scheiden, maar ze hebben enkel kunstenaars over heel de wereld verdeeld', reageert ze nog.

Buiten de zaal hadden demonstranten borden meegenomen met de tekst ‘het is schandalig dat de industrie verkrachters in bescherming neemt’. Ze trokken onder meer een hek omver bij de concertzaal Pleyel. De politie voerde twee activisten af die ‘we zijn vrouwen en trots’ scandeerden.

Naast beste film won ‘J’accuse’ ook de prijzen voor beste bewerking en beste kostuums.

Steun van de staatssecretaris

Haenel krijgt intussen steun van Marlène Schiappa, de Franse staatssecretaris voor Gelijkheid. Eerder had zij al laten verstaan dat de nominaties voor Polanski een signaal waren dat vrouwen nog altijd niet gerespecteerd worden in de filmwereld. Dat statement zet ze nu kracht bij met een opiniebijdrage in de Frans krant Libération. Daarin trekt ze van leer tegen stemmen die verontwaardigd reageren dat de filmprijzen in eerste instantie een feest moeten blijven. 

'Wilt u geen geroep en getier, protestacties, schandalen en een aftocht uit zalen? Ondersteun dan vrouwen, houd op met hen de toegang tot dit feest te ontzeggen, tot deze industrie, houd op met het toedekken van zij die beschuldigd worden van verkrachting. Denk aan de slachtoffers. Oud en nieuw. Geloof ze. Steun ze. Alleen zo zal cinema een feest blijven', schrijft de staatssecretaris.

Vreesde 'lynchpartij'

Polanski en de rest van de crew, met onder meer acteur Jean Dujardin, hadden besloten om niet naar de prijsuitreiking te komen door de controverse. Hij vreesde naar eigen zeggen een ‘lynchpartij’.

De raad van bestuur van de Franse filmprijzen nam midden februari al collectief ontslag, vanwege het gebrek aan diversiteit en de twaalf nominaties voor J’accuse. De Amerikaanse acteur Brad Pitt weigerde dan weer de ‘César d’honneur’ in ontvangst te nemen.

Andere winnaars waren onder meer Roschdy Zem (beste acteur), Anaïs Demoustier (beste actrice) en ‘Les Misérables’ (beste film). De Césars worden gezien als de Franse Oscars.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig