Het deportatiebeleid van Australië is zo ‘corrosief’ dat de relatie met Nieuw-Zeeland verzuurd is, zegt de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.

De afgelopen maanden heeft Australië duizenden mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf het land uitgezet. Daarbij kan de overheid ook hun dubbele nationaliteit afpakken. Honderden mensen zijn teruggestuurd naar Nieuw-Zeeland, maar ‘zij zijn opgegroeid in Australië’, zegt Nieuw-Zeelands premier Ardern tijdens een persconferentie. ‘Dat is hun thuis.’

Ongeveer 650.000 Nieuw-Zeelanders wonen in Australië. Dat is meer dan één tiende van de totale Nieuw-Zeelandse bevolking. De twee landen hebben normaal een heel vriendschappelijke relatie. Dat maakt dit conflict net zo zeldzaam.

‘Als je een misdaad hebt begaan, dan heb je geen recht om hier te blijven’, reageerde Australisch premier Scott Morrison.

De discussie komt op een belangrijk tijdstip: op 19 september trekken de Nieuw-Zeelanders naar de stembus en hoopt Ardern haar positie te behouden. Ze is populair bij liberale stemmers door onder meer haar focus op klimaatverandering en de hervorming van een wapenwet na racistisch gemotiveerde aanslagen.