Turkije bombardeert Syrië nadat zeker 33 Turkse militairen gedood werden
Themabeeld. Foto: AFP

Turkije voert artilleriebombardementen uit op stellingen van het Syrische regeringsleger, nadat donderdag tientallen Turkse militairen gedood werden bij een luchtaanval in de provincie Idlib. Dat zeggen twee Turkse overheidsfunctionarissen vrijdag.

Zeker 33 Turkse militairen kwamen door de luchtaanval om, zegt Rahmi Dogan, de gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, die grenst aan Syrië. Eerder sprak hij van 22 doden. Volgens de gouverneur zijn ook verschillende zwaargewonde militairen overgebracht naar een ziekenhuis in Hatay.

De aanval zou volgens Ankara zijn uitgevoerd door het Syrische regeringsleger of Rusland, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van Bashar al-Assad.

Turkije reageerde vrijdag met artilleriebombardementen op ‘alle bekende’ doelen van het Syrische regeringsleger, meldden overheidsfunctionarissen aan staatspersbureau Anadolu. Bronnen zeggen dat de Turkse president Erdogan en zijn staf crisisberaad hebben gehouden vanwege de aanval.

Navo-topman en Washington veroordelen aanval

Navo-topman Jens Stoltenberg heeft de Syrische luchtaanval vrijdag veroordeeld. Volgens Stoltenberg zit het regime van Bashar al-Assad achter die aanval.

Stoltenberg belde over de situatie in Idlib met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Bij monde van zijn woordvoerder riep de Navo-voorman het Syrische regime ‘en zijn bondgenoot Rusland’ op hun offensief in Idlib te staken.

Daartoe roept ook Washington op. ‘Wij steunen onze Navo-bondgenoot, Turkije, en blijven aandringen op een onmiddellijke stopzetting van dit afschuwelijke offensief door het Assad-regime, Rusland en door Iran gesteunde troepen’, klinkt het.

Escalatie

In Idlib hebben opstandelingen die tegen Assad vechten na een burgeroorlog van negen jaar hun laatste bolwerk. Het leger van Assad rukt de laatste weken steeds verder op in de provincie. Dat offensief heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije, dat al 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt. Zo’n 950.000 mensen zouden op de vlucht zijn voor het geweld.

De situatie escaleerde de afgelopen tijd steeds verder. Het Turkse leger bemant observatieposten in Idlib en is herhaaldelijk onder vuur genomen. Dat leidde tot vergeldingsacties tegen Syrische regeringstroepen.

President Erdogan sommeerde Syrië voor het eind van de maand terug te trekken en waarschuwde dat zijn land anders zal ingrijpen.

Rusland beschuldigt Turkije juist van steun aan ‘illegale gewapende groepen’.