Canada gaat beveiliging Harry en Meghan niet meer betalen
Foto: REUTERS

Canada zal binnenkort niet meer instaan voor de beveiliging van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Dat meldt de Canadese overheid.

De Royal Canadian Mounted Police heeft de Britse politie bijgestaan in de beveiliging nadat het koppel naar Canada is getrokken. Maar vanaf het moment dat ze niet meer als senior royals worden beschouwd, zullen ze geen beveiliging van de Canadese overheid meer genieten.

De beveiliging zou naar schatting miljoenen dollars kosten.

‘Omdat de hertog en hertogin erkend worden als Internationaal Beschermde Personen, heeft Canada de verplichting om mee in te staan voor de beveiliging’, zo staat in een mededeling van de Canadese overheid. ‘Die steun zal de komende weken stopgezet worden, in overeenstemming met hun nieuwe status.’

Vanaf 31 maart zullen de twee de Britse koningin niet meer vertegenwoordigen en worden ze financieel onafhankelijk. Hun keuze om afstand te nemen van het Britse koningshuis en om naar Canada te verhuizen, kondigden ze in januari aan.

Het koppel had zelf gehoopt nog een rol te kunnen spelen binnen de koninklijke familie, maar de Queen koos uiteindelijk voor een harde Megxit, een beslissing waar prins Harry eerder al teleurgesteld op heeft gereageerd.