Zeldzame ‘minimaan’ ontdekt in baan rond aarde
Themabeeld maan. Foto: Photo News

De aarde heeft tijdelijk een tweede ‘minimaan’, die officieel 2020 CD3 heet. De ruimtesteen is tussen de 1,9 en 3,5 meter groot, en zou al drie jaar rond de aarde cirkelen. Wetenschappers verwachten dat de minimaan in april de baan rond de aarde opnieuw zal verlaten.

Het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie maakte de vondst deze week bekend. Het zou gaan om een kleine ruimtesteen die in de baan rond de aarde terechtkwam en zo een natuurlijke satelliet, of maan, werd.

De ontdekking van de ‘minimaan’ gebeurde door astronoom Kacper Wierzchos en zijn collega Teddy Pruyne op 15 februari. Hun vondst is erg zeldzaam, meestal wordt een minimaan niet opgemerkt. In 2006 werd de minimaan ‘2006RH120’ ontdekt, die tussen juli 2006 en juli 2007 in een baan rond de aarde cirkelde. In december 2019 brandde een andere op in onze atmosfeer. Normaal cirkelt een minimaan tijdelijk rond de aarde, en keert die nadien terug in de interplanetaire ruimte.

Wetenschappers verwachten dat deze minimaan dat ook zal doen. Momenteel cirkelt de 2020 CD3 in een warrige baan rond de aarde.