Bewoners Zwitsers dorp moeten meer dan 10 jaar huis uit door munitiedepot uit Tweede Wereldoorlog
Het verwoeste dorp in 1948. Foto: rr

De 170 inwoners van Mitholz, een dorpje in Zwitserland, moeten in 2031 hun huis verlaten. De oorzaak is het ontploffingsgevaar door een nabijgelegen munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog. Daar ligt ongeveer 3.500 ton zware munitie.

Het risico van een explosie is ‘ontoelaatbaar’, zeggen onderzoekers in een verslag van 2018. Daarom moeten de duizenden kilo’s munitie op een veilige manier verwijderd worden. Toch moeten de inwoners niet meteen hun spullen pakken: ze krijgen tot 2031 om het dorp te verlaten. Er zou tien jaar nodig zijn om de opruimklus voor te bereiden, daarna moeten ze ook nog tien jaar uit het dorp blijven.

‘Hier zijn families die al generaties lang in het dorp wonen’, zegt Brigitte Rindlisbacher, voorzitter van de Mitholz-werkgroep, aan de BBC over de evacuatie. ‘Het is pijnlijk om hen in deze situatie te zien.’

Ramp in 1947

Het ondergrondse munitiedepot is deels ingestort, waardoor een groot deel van de explosieven bedekt worden door stenen. In 1947 ontplofte de helft van het depot. Negen mensen kwamen toen om het leven, onder wie drie kinderen. Zeven anderen raakten gewond. Het treinstation werd verwoest. De ramp was een van de grootste kunstmatige explosies die niet door kernwapens werd veroorzaakt.

Na die ontploffing werd het complex omgebouwd en gebruikt als kazerne en opslagplaats van medisch materiaal van het leger. Die zijn op dit moment niet meer in gebruik vanwege het ontploffingsgevaar.

Tussen de resterende munitie liggen granaten en bommen tot vijftig kilo. In 1949 en 1986 besloten onderzoekers dat het depot geen risico vormde en dat eventuele schade (bij een ontploffing) gering zou zijn. Dat is bijgesteld in het verslag van 2018. Er werden toen betere onderzoeksmethoden gebruikt en het complex moest aan scherpere veiligheidseisen voldoen.

Neutraal tijdens de oorlog

Het is niet uitgesloten dat het depot onder meer onder stenen begraven zou worden, meldt de BBC. De ontruiming van het munitiedepot zou naar verwachting een miljard Zwitserse frank kosten, ongeveer 950 miljoen euro.

Hoe komt het dat Zwitserland zo’n munitiebunker heeft, terwijl het neutraal was tijdens de Tweede Wereldoorlog? Vier jaar lang was Zwitserland langs de hele grens omringd door nazi-Duitsland. Daarom werd er een defensieplan opgesteld, ter voorbereiding op een mogelijke invasie.