Audit Vlaanderen neemt belangrijke contracten VRT onder de loep
Foto: BELGA

Het agentschap Audit Vlaanderen is een audit opgestart naar enkele contracten bij de VRT. In het onderzoek wordt nagegaan of er al dan niet sprake is van onregelmatigheden.

Begin februari raakte bekend dat Audit Vlaanderen, het agentschap dat de Vlaamse administratie onder de loep neemt, een vooronderzoek startte naar de werking rond exclusiviteitscontracten bij de openbare omroep. Het onderzoek moet nagaan ‘of er al dan niet sprake is van onregelmatigheden zoals op vlak van integriteit en deontologie’, zegt Mark Vandersmissen van Audit Vlaanderen aan De Standaard. Hoelang het onderzoek zal duren, is niet duidelijk.

In het Vlaamse regeerakkoord stond dat het ‘geen taak voor de VRT’ was om op te bieden voor populaire schermgezichten. De Standaard schreef eerder dat VRT voor 40 miljoen euro een deal had gesloten met productiehuis De Mensen. Gegeerd televisiegezicht Tom Waes werkt via De Mensen exclusief voor de openbare omroep.

Uit dat vooronderzoek blijkt dat er ‘enkele zaken verder moeten uitgeklaard worden via een audit’. Het zou gaan over dat eerder genoemde contract met productiehuis De Mensen (behalve programma’s met Tom Waes ook bekend van onder meer Blokken) of het contract tussen de openbare omroep en een artdirector.

‘Alle openheid’

Peter Claes, de voormalig directeur Media en Productie, was verantwoordelijk voor die contracten. Claes zelf verliet eerder deze maand de openbare omroep na een aanslepend conflict tussen hem en de rest van de directie.

De persdienst van de openbare omroep neemt akte van de beslissing van Audit Vlaanderen. ‘We zullen in alle openheid meewerken aan deze audit, net zoals we dit bij het vooronderzoek hebben gedaan’, luidt het donderdagmiddag.